Nu kan Fingerprint-ledningen casha in optioner för 1,3 miljarder

Nu kan Fingerprint-ledningen casha in optioner för 1,3 miljarder

Jonas de Lange

Reporter

Fingerprint Cards ledning och före detta vd:n Johan Carlström kan nu lösa in optioner för 1,3 miljarder kronor. Det är ett av de största klippen i svensk techhistoria.

Vi har vid flera tillfällen rapporterat om turerna kring sensorbolaget Fingerprint och Johan Carlström som är misstänkt för grovt insiderbrott. Han bekräftade förra månaden för Dagens industri att han äger optioner för närmare 600 miljoner i bolaget.

Idag, måndag, är första dagen då ledningen kan börja lösa in sina optioner och sälja av sina aktier.

Den höga summan är en följd av ett optionsprogram som styrelsen i bolaget beslutade om redan 2012, då fick ledningen köpa optionerna för 15 öre styck. En av anledningarna till värdeökningen är att intresset för branschen överlag har ökat dramatiskt. Det triggades bland annat av att Apple köpte Fingerprint-konkurrenten Authentec för 350 miljoner dollar 2012. Vidare gick också aktien kraftigt upp i samband med deras senaste halvårsrapport som vi rapporterade om.

På måndagen skriver även börsskribenten Peter Benson i Svenska Dagbladet om härvan med misstankarna mot Johan Carlström.

Läs fler artiklar
LÄS MER