Paradox varnar: Vi kommer få lägre marginaler på kort sikt

Paradox Interactive
Paradox varnar: Vi kommer få lägre marginaler på kort sikt

Fredrik Wester, medgrundare av Paradox, framför en skärmdump från bolagets spel Surviving mars. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

100 miljoner i utdelning från spelbolaget – men Paradox-grundaren Fredrik Wester flaggar för tuffare tider.

Paradox interactive är ett av Sveriges främsta spelbolag och har tagit börsen med storm. Sedan noteringen våren 2016 är börskursen nästan fyra gånger högre och idag är hela bolaget värt 13 miljarder kronor.

Den stora drivkraften för den positiva utvecklingen är att Paradox varit en riktig vinstmaskin med god tillväxttakt under börsåren. I bolagets årsredovisning som släpptes på onsdagen flaggar dock grundaren och avgående vd Fredrik Wester för att det kan bli ändring på det.

Högre kvalitetskrav på spelen, kombinerat med en snabb tillväxttakt, har gjort att bolaget den senaste tiden fått expandera sin arbetsstyrka och organisation kraftigt.

“Det gör att vi kommer att få lägre marginaler på kort sikt, men på lång sikt kan vi se en hög tillväxtkurva – även om inte alla spel skulle nå maximal potential”, skriver Fredrik Wester i sitt vd-ord.

De minskade marginalerna flaggade han även för tidigare i år när bolaget lämnade sin bokslutskommuniké. Fredrik Wester ger även sig själv och bolaget kritik för den interna utvecklingen under året.

“Under 2017 har vi endast släppt en fullpristitel, något vi är långt ifrån nöjda med. Anledningen till det är till stor del att vi för ett par år sedan fattade beslut om att förbättra produktkvaliteten på våra spel”, skriver han.

Vd:ns pessimistiska bild av tillvaron förändras dock något när man tittar på bolaget siffror. Förra året omsatte bolaget ungefär 814 miljoner kronor, det är en ökning med över 20 procent från föregående år. Samtidigt kunde bolaget under året räkna hem var tredje intäktskrona i vinst.

Resultatet gör också att det regnar pengar över bolagets ägare. I årsredovisningen framgår det att bolaget gör en vinstutdelning på 1 krona per aktie. Det gör att bolaget delar ut över 100 miljoner till ägarna och att Fredrik Wester personligen kan räkna hem 35 miljoner kronor i utdelning för sin ägarandel på 33 procent.

Näst största ägare, efter Fredrik Wester, är investmentbolaget Spiltan, som får en utdelning på dryga 26 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER