Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Christian Ander startade bitcoin-mäklaren BTCX – nu ska han investera i kryptobolag

Artikel bild
Christian Ander. Foto: Erik Wisterberg

När Christian Ander blev pappa bestämde han sig för att lämna bolaget han varit med och byggt upp från starten.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Entreprenören Christian Ander är vid det här laget ett välkänt namn i kryptokretsar. Han började tidigt att slå mynt av handeln med kryptovalutor och grundade Sveriges första bitcoin-mäklare BTCX redan 2012.

Han var också med i den grupp fintech-profiler som lämnade ett förslag till Riksbanken om utformandet av en ny e-krona.

Nu kan Breakit avslöja att Christian Ander har lämnat både holdingbolaget BTCX och det operativa bolaget Goobit. Vd-posterna lämnade han redan under sommaren och sedan januari sitter han inte heller längre med i styrelsen.

“Den korta storyn är att jag precis har blivit pappa och tar en stund ledigt”, säger Christian Ander.

“Men det är också andra intressen som spelar in. Jag vill satsa mer mot en internationell föreläsningskarriär. Sedan vill jag också börja investera professionellt i blockchain-relaterade startups och hjälpa andra unga killar och tjejer som vill pröva sina vingar.”

Även om Christian Ander lämnat BTCX så har han fortfarande kvar sitt ägande och kommer att assistera bolaget i en pågående kapitalrunda, berättar han.

Nu ska han investera i både traditionella nyemissioner, men också i Initial coin offerings, så kallade ICO:er. Det är en slags digital nyemission där företagen bjuder ut en mängd enheter av valutan i utbyte mot pengar.

En studie från Bitcoin.com visade att nästan hälften av alla ICO:er som flaggades för under 2017 misslyckades eller övergavs. Men ICO:er är framtiden enligt Christian Ander, samtidigt som han medger att det finns risker i den typen av investeringar.

“De ICO:er vi ser är startskottet för en helt ny finansiell era. Det är klart mer högrisk med en ICO, men samtidigt är det framtiden. Alla förluster jag gör där är förknippade med nyttiga lärdomar”, säger han.

Första investeringen ska ske nu i april. Vilket bolag han investerar i vill han inte avslöja, men storleken på investeringarna kommer att ligga på mellan en halv och en miljon kronor.

Läs mer