Ericsson stäms – toppnamnen anklagas: "Var delaktiga i en komplott"

Ericsson stäms – toppnamnen anklagas: "Var delaktiga i en komplott"

Börje Ekholm, vd på Ericsson. Foto: TT

Direkt / Breakit

Ericsson har stämts av en amerikansk pensionsfond i en grupptalan.

Fonden hävdar att flera nuvarande och tidigare chefer fört aktieägare bakom ljuset kring hur telekombolaget egentligen utvecklats.

Det skriver di.se.

Vd:arna Börje Ekholm och Hans Vestberg, finansdirektörerna Jan Frykhammar och Carl Mellander, samt affärsområdeschefen Magnus Mandersson har konsekvent och i maskopi ljugit om hur det gått för telekomkoncernen, menar pensionsfonden för Bristol county i delstaten Massachusetts.

”Under den period talan omfattar spred Ericsson och de enskilt utpekade individerna falska och missledande påståenden och var delaktiga i en komplott för att vilseleda marknaden och ett beteende som avsåg att artificiellt blåsa upp värdet på Ericssons aktier”, skriver pensionsfonden.

Bakgrunden till stämningen, som lämnades in den 5 april till den federala domstolen för södra New York, är att pensionsfonden började investera i Ericsson 2013.

Redan i årsredovisningen för 2012, som publicerades 2013, hävdar pensionsfonden att Ericsson började överdriva framgångarna för tjänstebenet inom koncernen, Global services.

Ericsson bokförde dock intäkter för tidigt och sköt upp kostnader hänförliga till tjänstekontrakten. Som konsekvens av detta överdrev Ericsson sina intäkter, marginaler och vinster, skriver pensionsfonden i stämningen enligt di.se.

Ericsson utvärderar för närvarande stämningen, uppger nättidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER