Sök

Breakit-journalister prisades med prestigefyllda Guldspaden för cykelgräv

BreakitCykelbuden

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg till vänster. Foto: Grävseminariet

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Breakits Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson har vunnit Guldspaden, Sveriges tyngsta pris inom grävande journalistik, för vår cykelgranskning.
"Jag känner glädje, stolthet – och lättnad" säger Erik Wisterberg.

Under gårdagen gick Grävseminariet 2018 av stapeln i Helsingborg. Eventet anordnas av Föreningen grävande journalister som årligen delar ut Guldspaden – Sveriges tyngsta pris för grävande journalister.

På kvällen kom det glädjande beskedet – Breakits reporter Erik Wisterberg och nyhetschef Jon Mauno Pettersson tog hem Guldspaden i kategorin ”Årets förnyare”.

De prisades för den så kallade cykel-granskningen där vi infiltrerade mat-apparna Foodora och Uber Eats som cykelbud och livesände wallraffadet på Facebook.

Om ni missat granskningen, eller vill färska upp minnet, kan ni läsa hela artikeln här.

“Jag känner glädje, stolthet – och lättnad. Prisutdelningen var en tre timmar lång tortyr innan vi stod som vinnare”, säger Erik Wisterberg.

Han säger att han ser utmärkelsen som ytterligare ett bevis på att man kan skapa stor journalistik med ganska små resurser, om man har modet att bryta ny mark.

Juryns motivering är följande;

"För ett wallrafferi på cykel i realtid som engagerade tittarna och förbättrade matbudens arbetsvillkor".

Breakits nyhetschef Jon Mauno Pettersson säger att det känns fantastiskt roligt och att det är en stor ära att plocka hem Sveriges tyngsta pris för grävande journalister.

“Att vi plockade hem just årets nytänkare känns extra kul. Vi på Breakit gillar att testa nya grepp och idéer, och det är väldigt kul att det uppmärksammas”, säger Jon Mauno Pettersson

Hur firade ni?

“Det blev en episk kväll. Mer kan jag inte säga”, säger Jon Mauno Pettersson.

23 bidrag nominerades i de sju kategorierna och juryns sammankallande, Bertholof Brännström, vittnar om hård konkurrens.

"Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 160 tävlande bidragen", säger Bertholof Brännström.

Under arbetet trampade Breakits Erik Wisterberg närmare 40 mil genom Stockholm. Granskningen skapade en uppmärksammad debatt och ledde bland annat till att Ubers cykelbud fick högre löner.

Läs mer