Trött på alla prylar? Beambox vill göra det lättare att lagra dem

Beambox
Trött på alla prylar? Beambox vill göra det lättare att lagra dem

Vd:n Eva Sjökvist.

Towe Boström

Reporter

En ny tjänst hämtar, lagrar och skjutsar tillbaka dina prylar till dig.
”Vi tror att det är rätt tajming för den här tjänsten", säger Beamboxs vd Eva Sjökvist.

Svämmar lägenheten över av vinterkläder, julpynt och saker som du inte riktigt har behov av just nu? 

Att frakta prylarna till ett förråd är en lösning – men ack vilken jobbig process det kan vara.

Det är initiativtagarna bakom startupen Beambox väl medvetna om, och därför har startat en ny USA-inspirerad förrådslösning. 

Konceptet bygger på att du klickar hem och packar lådor genom Beambox, varpå de sedan hämtas upp och förvaras tills du behöver prylarna igen.

Bakom satsningen står fastighetsbolaget Castellums digitala inovationslabb, där Beamboxs vd Eva Sjökvist ansvarat för utvecklingen. 

I dag rullades satsningen ut i Stockholm. 

”Vi tror att det är rätt tajming för den här tjänsten. Det här är en tid när personer bor trångt och har en vana att att använda digitala produkter för att underlätta sin vardag”, säger Eva Sjökvist. 

Beambox märker och fotar alla lådor och innehållet i dem och lägger upp på sin hemsida. Sen kan du som kund logga in och kolla vad du har i dina lådor. Lådorna staplas sen i en stor lokal i stället för i separata förråd. På det sättet får stora mängder prylar plats på en mindre yta.

Tanken är att du ska kunna skapa mer yta därhemma genom att röja undan saker, och få tillbaka dem snabbt när du behöver dem igen. Samtidigt får ägaren Castellum användning för sina tomma ytor. 

”Vi brinner för att saker ska användas. Med traditionella förråd brukar sakerna fastna, vi vill att sakerna ska vara nära dig”, säger Eva Sjökvist.

Kunden betalar 49 kronor i månaden för att förvara en mindre flyttlåda och 69 kronor för större föremål, som exempelvis barnvagnar.  Det är gratis att få produkterna hämtade, något samarbetspartnern Bring hanterar, däremot betalar du 269 kronor för en hemleverans. 

Lösningen påminner lite om startupen Tiptapp som utvecklat en app som låter dig lägga upp ditt skräp och betala andra för att köra det till återvinningen.  

Planen är att rulla ut och utveckla Beambox i flera städer och framöver kan det även bli aktuellt att sälja eller skänka bort prylar genom tjänsten.

”Vi ser gärna att Beambox är den som påminner en om att man borde röja där hemma för att hitta lite yta. Vi hoppas kunna hjälpa människor att fatta medvetna beslut om sina saker”, säger Eva Sjökvist.

Beambox är inte den enda aktören som vill förändra förrådsbranschen. Stadium-bröderna Ulf- och Bo Eklöf och finansfamiljen Ernström har exempelvis investerat betydande belopp i lagerbolaget 24 Storage.

Läs fler artiklar
LÄS MER