Alibabas betaltjänst rullas ut stort i Sverige: "Kineser är storshoppare"

Alibaba ALIPAY Betalningar
Alibabas betaltjänst rullas ut stort i Sverige: "Kineser är storshoppare"

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Nets startar samarbete med kinesiska betaltjänsten Alipay för att charma utländska turister.

Allt fler besökare från Kina hittar till Sverige – och turismen innebär naturligtvis en potentiell guldgruva för svenska handlare.

Nu ska Nets, en av nordens största aktörer inom digitala betalningar, göra det lättare för svenska handlare att locka kinesisk köpkraft.

Det gör man genom starta ett samarbete med den kinesiska betaltjänsten Alipay, som är världens största betaltjänst i sitt slag. Tjänsten ingår i den enorma Alibaba-koncernen och har i dag en halv miljard registrerade användare och låter kunderna genomföra köp genom en app.

Lösningen fungerar så att butikspersonalen scannar en QR-kod i kundens mobil för att genomföra betalningen, och pengarna dras direkt från kontot.

Tjänsten finns redan på den svenska marknaden men kan nu rullas ut i större skala av Nets, som har över 300.000 nordiska handlare som kunder inom butik, hotell och restaurang. 

De aktörer som är anslutna till Nets kan nu välja att integrera appen i sitt system. Förhoppning är att samarbetet med Alipay ska ge nöjda turister och bidra till ökad omsättning för butikerna.

Patrick Höijer, Sverigechef för Nets, beskriver de kinesiska turisterna som ”storshoppare”.

”Därför ökar också intresset från svenska handlare att kunna erbjuda möjligheten att betala med kinesiska Alipay”, säger han. 

Nets samarbetar redan med Alipay i Danmark och planerar även att rulla ut tjänsten i Finland.

Alipay erbjuder en rad lösningar för sina användare. Det handlar bland annat om att ta emot överföringar, dela upp gemensamma betalningar, beställa taxi och ta del av erbjudanden genom appen.

De kinesiska jättarna Alibaba och Tencent kämpar för stunden om vem som ska dominera den lönsamma och växande marknaden för mobilbetalningar i Kina. Tencent, som står bakom meddelande-appen WeChat, har även de integrerat betalningslösningar i appen.

Läs fler artiklar
LÄS MER