Nättroll och digital kursmanipulation hotar småbolag på börsen

Aktietorget First North Ekobrottsmyndigheten
Nättroll och digital kursmanipulation hotar småbolag på börsen

Ekobrottsmyndighetens åklagare varnar för sämre tider på smålistorna. Foto: Pontus Lundahl/TT samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Jan Leopoldson åklagare vid Ekobrottsmyndigheten slår larm om att handeln på småbolagslistor som Aktietorget och NGM kan minska på grund av anonyma skribenter på nätforum.
“Fortsätter den här utvecklingen är det problematiskt”, säger han till papperstidningen Dagens industri.

Det finns flera anledningar för startups och mindre företag att leta sig till en offentlig, noterad miljö. Kanske har den privata investerarmarknaden inte nappat, kanske söker man en stor ägarkrets som kan agera ambassadörer för bolaget.

Sverige är ett av världens främsta land när det gäller antal småsparare på börsen per capita och många sparare satsar på mindre aktiehandelsplatser som Aktietorget, NGM eller First North.

Nu slår Ekobrottsmyndighetens åklagare Jan Leopoldson larm om att det kan komma att ändras.

I Dagens industris pappertidningsupplaga uttrycker han en rädsla för att anonyma konton på olika börsforum och Facebook-grupper riskerar att minska tryggheten för småsparare att investera i småbolag. Anonyma skribenter kan skriva recensioner av bolag för att försöka antingen höja eller sänka kursen, och när det handlar om en annars lite handlad aktie kan det få kursen att hoppa med tiotals procent på kort tid.

“Litar man inte på aktiekursen så vågar man inte handla, och den situationen tror jag vi redan har idag”, säger Jan Leopoldson till tidningen.

Problemet är som störst, menar han, i det som ofta beskrivs som förhoppningsbolag – med en komplicerad verksamhet som antingen blir en världshit eller försvinner totalt. Om möjligheten att finansiera bolagen på smålistorna försvinner skulle det kunna ha stor effekt på hela ekosystemet av teknikbolag i Sverige.

“Vi har lite av en unik situation i Sverige där så här många små bolag har möjligheten att kapitalisera sig. Det är något vi ska vara rädda om tycker jag. Fortsätter den här utvecklingen är det problematiskt”, säger Jan Leopoldson.

Läs fler artiklar
LÄS MER