Gardells Cevian är nu största ägaren i Autoliv

Autoliv

Christer Gardell. Foto: Tomas Oneborg / SvD/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Finansmannens aktivistfond Cevian har ökat sitt innehav och är nu största ägaren i Autoliv.

I början av mars stod det klart att finansmannen Christer Gardells aktivistfond Cevian blev ny storägare i bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

Nu uppger Dagens industri, med hänvisning till en flaggning hos den amerikanska finansinspektionen, att Cevian är största ägaren i Autoliv med ett innehav värt tio miljarder kronor. Det rör sig om närmare 10 procent i utstående aktier.

Christer Gardell säger till Di att Cevian köpt mer aktier för att man ser potential i bolaget.

”Att vi nu är största ägare i Autoliv reflekterar främst potentialen vi ser i bolaget, men betyder också så klart att vi har ett stort intresse i att den potentialen förverkligas”, säger han.

En viktig orsak till att Cevian gått in i Autoliv är bolagets affärsområde Electronics som jobbar med teknik för självkörande bilar.

"Verksamheten inom autonomous driving har en fantastisk potential. Det är en väldigt spännande uppsida och på längre sikt kommer bolaget att gå mycket bättre", har Christer Gardell tidigare sagt till nyhetsbyrån Direkt.

Den 1 mars flaggade Cevian för ett ägande motsvarande 6,9 procent av Autolivs utestående aktier och den 13 mars ökades innehavet till 7,5 procent.

Läs mer