Robert Topala gör succé med Geometry Dash – dragit in 250 miljoner på tre år

Robtop Games Mobilspel Spelutveckling
Robert Topala gör succé med Geometry Dash – dragit in 250 miljoner på tre år

Foto: Skärmklipp / Istockphoto

Tobias Blixt

Reporter

Robtop games har i det tysta seglat upp som ett av Sveriges mest framgångsrika spelföretag. Bakom bolaget står den 31-årige doldisen Robert Topala.

De flesta av Stockholms spelbolag håller till på hippa Södermalm.

Men inte Robtop Games. Det lilla spelbolaget, som grundades 2014, har sitt kontor i Upplands Väsby, ett par mil norr om centrala Stockholm.

Men det verkar gå bra ändå – väldigt bra.

Med spelserien Geometry Dash, där spelaren guidar spelfiguren över hinder i takt med musiken, har företaget i det tysta blivit en riktig framgångshistoria. De senaste tre åren har det lilla företaget, som förra året hade sex anställda, haft en omsättning på mellan 80 och 100 miljoner kronor. Vinstmarginalen har under samma år legat på hisnande 90 procent.

I kronor innebär det en vinst på totalt 253 miljoner kronor under perioden.

Så sent som förra året redovisade bolaget en försäljning på 81 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 75 miljoner kronor.

Ägare och grundare av bolaget är den idag 31-årige spelutvecklare Robert Topala. Den hemlighetsfulle entreprenören har hittills inte figurerat särskilt mycket i media. Förutom en text som han själv skrev 2015 på spelutvecklarsajten Gamasutra, finns inte mycket information om vare sig honom själv eller företaget Robtop games.

Klart är dock att han belönat sig själv för de senaste årens framgångar. I bolagets senaste årsredovisning framgår det att Robert Topala beslutat om en aktieutdelning på 97 miljoner kronor.

Eftersom han är ensam ägare av bolaget tillfaller hela utdelningen honom själv.

På en extra bolagsstämma i juli förra året beslutade han också om en extra vinstutdelning på 50 miljoner kronor.

Spelet Geometry Dash har idag över en miljon ägare på PC-plattformen Steam enligt Steamspy och på Google play store har betalversionen och gratisversionen nästan sju miljoner recensioner och över 100 miljoner nedladdningar tillsammans i skrivande stund.

Enligt Roberts egna text på Gamasutra hade spelet redan 2015 laddats ned närmare 80 miljoner gånger.

Breakit har försökt nå Robert Topala utan framgång.

Läs fler artiklar
LÄS MER