Spotifys ”succénotering” har en baksida som alla verkar blunda för

Spotify Spotifys börsnotering
Spotifys ”succénotering” har en baksida som alla verkar blunda för

Erik Wisterberg är reporter på Breakit.

Erik Wisterberg

Reporter

Breakits Erik Wisterberg om Spotifys notering: ”En kalldusch för de som köpte aktier i går”.

Jag ser Sveriges medier gång på gång upprepa att Spotifys börsnotering är en succé. Det är en tes som också förs fram av ”experter”, vars egentliga jobb är att få folk att handla så mycket som möjligt med aktier eftersom deras företag lever på courtage (avgifter för aktietransaktioner).

Och visst var det en stor dag för Daniel Eks och Martin Lorentzons Spotify.

Det så kallade referenspriset låg på 132 dollar, vilket var i linje med hur bolagets har värderats i handeln med Spotifyaktier inför noteringen. När handeln drog igång i går vid 17:45 hade priset pumpats upp till rekordhöga 166 dollar, vilket gav Spotify en värdering på 250 miljarder kronor.

Boom!

För Spotifys befintliga ägare, där Daniel Ek och Martin Lorentzon är de enskilt största, var noteringen således en liten succé. Det var dock väntat att värdet skulle bli högre än tidigare. 

Men succén har en uppenbar baksida, en baksida som tycks ha missats i hajpen kring bolagets notering. Kanske spelar det också in att vi svenskar, även journalister, är stolta över Spotify och gärna vill att det ska gå bra.

Men fakta i målet är följande:

# När den riktiga handeln i Spotifyaktien inleddes startade ett prisfall.

# När New York-börsen stängde var aktien ned 10 procent, jämfört med öppningskursen.

# Det motsvarar ett värde på nära 30 miljarder som gick upp i rök på drygt fyra timmar.

Vad betyder det?

Jo, att alla som slängde sig på köpknappen såg delar av sina pengar gå upp i rök. Det är givetvis för tidigt att dra några slutsatser kring hur Spotifys aktie kommer att prestera. Det kan mycket väl bli en god investering på sikt.

Men samtidigt som noteringen blev en succé för Ek, Lorentzon och alla de andra tidigare Spotify-ägarna blev den något av en kalldusch för de tusentals svenska småsparare som köpte aktien för 165 dollar igår.

En riktig succénotering hade rimligtvis innefattat att aktien höll sitt pris, eller gick upp när handeln väl startade.

Nu börjar det verkliga arbetet för Spotify. Det är dags att bevisa att deras modell – långsiktigt – kan göra bolaget lönsamt. Här listar vi fem tänkbara framtidsscenarion för den svenska streamingjätten.

Du som vill ha ännu mer Spotify, kika på vår maratonsändning från börsnoteringen nedan. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER