Postnords nya spår: Lanserar lagerlösning för e-handlare

e-handel
Postnords nya spår: Lanserar lagerlösning för e-handlare

Petra Björkeson, affärsutvecklingskonsult på Postnord Foto: Pressbild/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Postnord satsar på ett nytt koncept som ska hjälp mindre e-handlare med lagerhållning och distribution. Den nya verksamheten väntas ge nya intäkter till bolaget.

Är det nåt svenskt företag som fått mycket skäll det senaste året så är det Postnord. Är det inte borttappade paket så är det avgifter på Kinapaket som det skälls om.

Men det händer faktiskt andra saker på det statliga bolaget. 

Just nu pågår det bland annat ett nytt affärsutvecklingsprojekt inom Postnord. Syftet med projektet är att skapa en lösning för mindre e-handlare som kanske fortfarande packar sina varor själv i garaget och funderar över att investera i ett lager.

“Jag tror att många tycker att det är jobbigt att ta det steget. Det kan vara svårt att bedöma hur mycket verksamheten kommer att växa, och om affärerna skulle gå sämre står man där med kostnaden”, säger Petra Björkeson, affärsutvecklingskonsult på Postnord.

Konceptet kallas “Now” och det Postnord kommer att erbjuda är en möjlighet för e-handlare att hyra lagerplats, it-system, och distributionslösning. Den som vill ska även kunna köpa till tjänster inom exempelvis rådgivning, administration och kundkommunikation. Avtalet och lagrets storlek ska kunna ändras utifrån e-handlarens behov. Om en e-handlare plötsligt ökar sin försäljning explosionsartat ska lagret kunna utökas.

Målgruppen är små och medelstora e-handlare som har en omsättning mellan 10 och 250 miljoner kronor. Det första lagret kommer att finnas i Jordbro utanför Stockholm men planen är att utöka till andra nordiska orter om affären växer.

Enligt Petra Björkeson är konceptet unikt.

“Det finns ingen som erbjuder något liknande. Vi har kommit fram till att det här är en lösning som behövs och som saknas på den nordiska marknaden i takt med att e-handeln växer”, säger hon.

Hur mycket pengar Postnord räknar med att dra in på den nya verksamheten är inte klart. Men enligt Petra Björkeson kommer hyrespriserna att vara marknadsmässiga och variera beroende på hur stort lager och vilka tjänster e-handlarna vill använda. Konceptet kommer att lanseras på ett event i mitten av april och just nu pågår samtal med en handfull e-handlare.

“Vi utvecklar det här hela tiden och är nyfikna på att få feedback från e-handlare”, säger Petra Björkeson.  

Läs fler artiklar
LÄS MER