Polisen om dödsolyckan med Ubers självkörande Volvo: Inte bilens fel

Självkörande bilar
Polisen om dödsolyckan med Ubers självkörande Volvo: Inte bilens fel

En självkörande Volvo som utvecklats i samarbete med Uber var inblandad i en dödsolycka på måndagen. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Olyckan hade varit svår att undvika med en mänsklig förare bakom ratten, säger polisen till amerikansk media.

Uber stoppade all försöksverksamhet med självkörande bilar efter en dödsolyckai staten Tempe i delstaten Arizona på måndagen.

En 49-årig kvinna avled efter en kollision med en självkörande Volvo XC90. Det fanns en förare bakom ratten i bilen men hen manövrerade den inte. 

Nu går den lokala polisen ut och säger att en mänsklig förare också skulle ha haft svårt att undvika krocken.

"Det är väldigt tydligt att det skulle varit svårt att undvika den här kollisionen, oavsett läge, baserat på hur hon kom från periferin rakt ut i körbanan", säger Sylvia Moir, polischef i staden  till tidningen.

Uber har sedan tidigare ett samarbete med Volvo cars om självkörande bilar. Trots att det var en Volvo som var inblandad i händelsen var det svenska bolaget förtegna om händelsen på måndagskvällen.

"Vi känner till incidenten och våra tanker är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning", skrev Volvos pressavdelning i en kommentar till Breakit.

I Sverige har den Göteborgsbaserade billtillverkaren fortfarande inte något tillstånd för att testa sina självkörandefunktioner utan någon testförare i bilen.

Läs fler artiklar
LÄS MER