Sök

Lånbytes nya bolag ska utmana storbankerna med rekordlåg boränta

Lånbyte

Elisabeth Tand Ringqvist, Lena Alper och Alexander Widegren.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Bolaget bakom jämförelsetjänsten Lånbyte ska med en ny tjänst utmana svenska storbanker på bolånemarknaden.

Breakit skrev i början av december att Lånbyte får tillstånd att ge ut egna bolån.

Sedan tidigare erbjuder bolaget en räntepressartjänst som bygger på att Lånbyte ska hitta marknadens bästa räntor åt sina kunder.

Nu presenterar de sin nya tjänst Enkla som erbjuder bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent bundet på tre år, skriver Di digital.

Motsvarande snittränta hos storbankerna är cirka 1,6 procent för ett bolån bundet på tre år.

"Vi erbjuder marknadens lägsta bolåneränta. Men vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor”, säger Alexander Widegren, vd och grundare bakom bolaget Simplex som driver Lånbyte och nu Enkla till Di Digital.

Collectors riskkapitalbolag Collector Ventures är delägare i bolaget.

"Vi följer med stort intresse Enklas ambitiösa plan och tror att den har bärighet. De har undersökt marknaden noggrant och vet vart de ska”, säger Lena Apler, grundare av Collector Bank till Di Digital.

Bolagets mål är nu att låna ut 100 miljarder kronor på 18 månader genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Om planen lyckas kommer bolaget ha drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

Det tredje kvartalet förra året drog de fyra storbankerna in 30 miljarder kronor på det så kallade räntenettot. Enligt Finansinspektionen är bankernas marginal på bolån drygt 1,7 procent, vilket är rekordhögt.

Ju lägre Riksbankens styrränta har blivit, desto mer pengar har bankerna tjänat.

”Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader. Men vi skalar upp i den takt marknaden utvecklas, både när det gäller placeringarna och efterfrågan på lånen”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Simplex och rådgivare hos storägaren NFT Ventures till Di Digital.

Enligt Alexander Widegren kommer Enkla vända sig till bostadsägare med låg skuldkvot som redan har en lånehistorik hos en svensk bank.

I dag har Lånbyte en kunddatabas med 20000 svenska bostadsägare med bostadslån på totalt 40 miljarder kronor. Bolaget hoppas nu att flera av dem ska lockas av Enklas bolåneerbjudande. Målet är att allt ska ske digitalt. Amorteringen kommer att vara individuell.

Läs mer