Sök

Serieentreprenörer satsar på att bli digital verktygslåda för börsen

Modular FinanceStockholmsbörsenBörsen

Till vänster, Petter Hedborg. Till höger: Måns Flodberg. Foto: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Duon bakom startupen Modular Finance har på kort tid byggt ett lönsamt företag med flera av Stockholms tyngsta banker och fondbolag på kundlistan. Affärsidén: Att göra torr finansiell data rolig att använda.

Måns Flodberg och Petter Hedborg har varit egenföretagare sedan de gick ur Handelshögskolan. 2008 grundade de sajten Introduce, som sammanställer information om mindre svenska börsbolag och hjälper till med att marknadsföra aktierna mot placerare.

Introduce såldes 2012 till investmentbanken Remium, för en icke offentliggjord summa.

Nu är radarparet i gång med en ny börsrelaterad startup. Modular Finance är tänkt att bli en verktygslåda för den som vill hålla järnkoll på börsen och annat som rör finansiella placeringar. Det första verktyget heter Holdings, och är den hittills mest djupgående tjänsten (tro mig, jag har prövat alla) för att följa vem som äger vad på Stockholmsbörsen.

”Visst har vi mer data än många andra men det viktigaste för oss är att vi presenterar datan på ett snyggare och mer pedagogiskt sätt. Det ska gå snabbt att hitta ägare på börsen och det ska kännas användarvänligt. Det finns en förväntan om att en tjänst måste se ut som Excel bara för att det är finansiell data. Det vill vi ändra på”, säger Petter Hedborg.

Hittils har ett 60-tal kunder, däribland finanshusen ABG Sundal Collier och Catella Fonder, köpt en prenumeration på Holdings. Verktyget används av fondbolag, aktiemäklare och av större börsnoterade företag som vill hålla koll på vem som köper och säljer i den egna ägarskaran.

”Vi har en majoritet av de stora spelarna i Stockholms finansbransch som kunder men exakt vilka pratar vi inte helt öppet om”, säger Petter Hedborg.

Han och Måns Flodberg drog i gång bolaget 2013 med hjälp av egna pengar från Introduce-försäljningen. Vid starten kom också riskkapitalbolaget Rite Ventures in som delägare.

Rite Ventures, som även är delägare i bland annat Mathem och spelföretaget Paradox, drivs av Peter Lindell och Christoffer Häggblom.

”Vi var inte tvungna att ta in riskkapital när vi började. Det var snarare så att vi sprang på Christoffer och han frågade oss vad vi skulle hitta på härnäst. Han delar vårt stora intresse för aktier, och blev intresserad av vår idé. Nu är Rite en bra resurs för oss både vad gäller både kontakter men också om vi skulle vilja ta in kapital”, säger Måns Flodberg.

Grundarna avslöjar inte exakt hur mycket bolaget omsätter för närvarande, men att målet är att sälja för 5-10 miljoner kronor nästa år.

”Vi ska inte ha för bråttom utan vill växa i lagom takt inom vår nisch och bygga en sund vinstkultur tidigt i bolaget. Vi nådde faktiskt precis break even”, säger Petter Hedborg.

Holdings är Modular Finances första produkt. Grundarna är tydliga med att det kommer fler men är lite hemlighetsfulla om exakt vad det kommer att handla om.

En stor nöt de gärna skulle vilja knäcka är hur man får privatpersoner att fatta bättre beslut när de investerar i aktier.

”Den som lyckas hitta ett sätt att med hjälp av data på ett pedagogiskt sätt förklara för människor, så att de blir mer medvetna när de väljer vilka aktier de ska äga, den har kommit på något riktigt stort. Det vore ett enormt lyft för till exempel nätmäklarna Avanza och Nordnet om deras kunder gick tillgång till ett sådant verktyg”, säger Petter Hedborg.

Läs mer