Monica Sjösvärd om konkurrenternas fula knep: "Höll på att kväva oss"

Techledaren svararHow to ledarskap

Monica Sjösvärd, grundare och vd för Horsemeup. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Monica Sjösvärd lät sig inte skrämmas av konkurrenternas hot. I dag driver hon Horsemeup – ett NK för ridsport på nätet. För Breakit berättar hon om svåra beslut och vad hon oroar sig mest för i jobbet.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick dig att dra igång Horsemeup?

“När jag arbetade som affärsområdeschef på underklädesföretaget Abecita i Swegmark-koncernen såg jag hur snabbt e-handeln växte jämfört med den traditionella fackhandeln. Jag började förstå att e-handel är framtidens melodi. Själv har jag mitt hjärta och passion för ridsport med hästen i fokus, och såg att det fanns ett hål i marknaden inom den nischen. Jag sa upp mig från ett stabilt arbete för att fullfölja min dröm om att bli egen företagare”.

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?

“Många ’kloka’ kommer med olika råd i början, men kanske är företagslånen hos Almi företagspartner det sämsta av dem. Dels är det väldigt höga räntor och dels så störde det balansräkningen. I det läget som vi befann oss i då behövde vi mer kapital för att växa”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär? Hur mådde du då?

“Det var nog redan första året när starten tog lite längre än jag tänkt mig och jag fick ta ner min duktiga IT-kille Andreas Lindell på halvtid. Jag trodde att utvecklingen skulle gå snabbare och resultat komma fortare, men så var det inte. Min svärfar hade rätt när han sa att det tar tre år att bygga ett företag, och tre år innan man kan ta ut en lön. Det stämde bra. Det kändes väldigt tråkigt att behöva göra det valet, men när jag kunde återanställa honom på heltid igen och det fanns utrymme för lön, kändes det som en seger”.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?

“När man jobbar med e-handel är det alltid fullt upp. Vi är ett litet gäng som jobbar dygnet runt och det allra viktigaste för oss är att kunden är nöjd. Vi har också en kundservice som är öppen varje dag på både mejl och telefon, vilket känns väldigt viktigt. Jag kan känna mig väldigt stressad när vi ligger efter med att svara på kundmejl, som när vi är borta på mässor. Jag reagerar i form av att jobba på väldigt metodiskt, och delegerar så att alla hjälper till. Vi vill inte göra fel och är väldigt många om att följa våra rutiner till punkt och pricka. Om det ändå blir fel brukar jag säga ‘gör om - gör rätt’, med glimten i ögat.

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Det har jag inte tänkt på. Men vem vet, kanske blir det en till häst!”

6. Hur viktigt är work-life balance för dig som företagsledare? Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

Det är väldigt viktigt. De anställdas välmående prioriteras högt och vi är beredda att acceptera en lägre lönsamhetsgrad än branschgenomsnittet i utbyte mot lyckligare medarbetare. Jag tror att det har en avgörande betydelse för vår tillväxt. För att lyckas med det är det viktigt att alla är delaktiga i företagets utveckling och jag arbetar för att våra medarbetare ska känna stolthet över sin arbetsplats. Jag förväntar mig samtidigt prestationer i toppklass och accepterar inte en medioker prestation. Mitt personliga tips är att vara en bra coach men ingen kompis”.

7. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Det blir givetvis champagne till alla, för att alla har gjort ett sådant gott arbete!”

via GIPHY

8. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Jag försöker att inte oroa mig så mycket för allting. Jag är en morgonmänniska som hellre går upp någon timme tidigare och sätter igång med dagen och gör det som behöver göras. Oro känner jag mest när man har saker ogjorda”.

9. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Precis när vi startat Horsemeup.se upplevdes vi som en disruptiv och hotfull verksamhet av några av de stora traditionella ridbutikerna. Så pass att hot om bojkott höll på att kväva oss precis när vi var i vår linda. Det var ett chockbesked. Konkurrenterna kontaktade mina leverantörer och hotade dem att sluta köpa in deras varor om de också levererade till mig. Det var väldigt traumatiskt, man blir ledsen och tappar geisten av sånt. Jag försökte övertala mina leverantörer att vara kvar, en del valde att stanna medan några blev rädda och hoppade av. De som valde Horsemeup är mina bästa leverantörer idag”.

10. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför? 
“Moa Gürbüzer från Mrg Wines. Hon är en spännande kvinnlig entreprenör med oväntad bakgrund, som har lyckats bryta ny mark inom alkoholfritt vin”.

Monica Sjösvärd

Ålder: 52.
Uppvuxen: Ekerö.
Bor: Näset, Göteborg.
Familj: Make och två vuxna barn.
Karriär i korthet: Högskoleutbildning i Minneapolis, USA samt IHM Master. Key account manager på Mountain Horse. Affärsområdschef på Abecita samt marknadschef för Swegmark of Sweden.
Medievanor: GP, Twitter, Facebook, Youtube samt läser ofta flera böcker samtidigt.
Den perfekta helgen: Weekend i storstad.

5 snabba:
Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision - "Motiveras inte av pengar"
Tåg eller bil

Läs mer