Sök

Den stora "bitcoin-kuppen" – 600 kryptodatorer stulna (och ingen vet var de är)

Bitcoin

Bitcoindatorer på Island stulna. Personerna på bilden har ej med stölden att göra. Foto: Egill Bjarnason samt Lars Pehrson/SvD/TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Polisen övervakar elnätet för att få fram ledtrådar.

Drygt 600 datorer som användes för att få fram bitcoin och andra kryptovalutor blev stulna på Island i december och i januari. Två av de misstänkta häktades under gårdagen. Det rapporterar norska E24.

Isländska tidningar kallar händelsen för "Bitcoin-kuppen" medan polisen uppger att det är den största stölden i landets historia. I dagsläget har runt elva personer arresterats, däribland en säkerhetsvakt.

Datormaskinerna som ännu inte har hittats är värda runt 16 miljoner kronor, men värdet kan bli högre i icke-spårbara virtuella pengar om de används för att framställa kryptovalutor.

I hopp om att fånga tjuvarna övervakar polisen strömförbrukningen. Därutöver har man kontaktat elföretag, nätleverantörer och hyresvärdar av lagringsutrymme för hjälp. Framställning av kryptovalutor är mycket energiförbrukande och onormalt hög energiförbrukning kan avslöja var datorerna finns.

Island har blivit ett favoritland för många brytare av kryptovalutor, på grund av att landet billig el.

 

Läs mer