Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Glöm Food trucks – nu tar meditationsvagnarna över gatorna

Artikel bild
Be Time. Foto: Matt Roy Photography

Ett nytt sätt att ladda batterierna på är på uppsving i staterna.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Det kan vara kämpigt, för att inte tala om stressigt, att få vardagen att gå ihop.

Visst vore det skönt att kunna hitta en frizon mitt i alla måsten?

Den visionen har grundarna av ett antal amerikanska "meditationsvagnar" tagit fasta på. Du kanske är bekant med Food trucks, de små lastbilarna som kör omkring och säljer mat?

De här vagnarna arbetar efter samma koncept – men erbjuder dig rofylld meditation istället för käk. Och allt fler börjar poppa upp i de amerikanska städerna, rapporterar CNBC.

Kristin Westbrook lämnade jobbet som kreativ chef för att satsa på Calm City, meditation på hjul.

”Jag tänkte att det skulle vara häftigt att ha något som liknar Stålmannens telefonkiosk där människor kunde kika in och ladda upp sina superkrafter”, berättar Kristin Westbrook.

Vagnarna, som började synas på gatorna redan för tre år sedan, arbetar på lite olika sätt. De erbjuder bland annat gruppmeditation med instruktörer eller enskild meditation där du väljer program genom en ipad.

Det grundarna har gemensamt är att de alla hade svårt att hitta en plats att andas ut i vardagen.

Carla Hammond står bakom företaget Be Time som satsar i hektiska New York. I det ljudisolerade utrymmet finns runt 15.000 LED-lampor som skiftar färger och i bakgrunden spelas lugnande musik.

"Det är som ett litet rymdskepp av lugn", säger Carla Hammond.

I San Fransicso kör Pause Now omkring. De erbjuder drop in från gatan men besöker även techbolag, sjukhus och skolor. Kunderna betalar runt 8 kronor i minuten för att sitta i vagnen.

Grundaren Jackie Corwin uppskattar att det kostar henne runt 70 000 i månaden att hålla igång verksamheten. Det är att jämföra med de 150.000 - 200.000 kronorna det skulle kosta att hyra en lokal i San Francisco.   

Aktörerna är eniga om att fler mobila meditationslösningar kommer att konkurrera på gatorna framöver.

"Du kan ta en kafferast på 15 minuter, så varför inte ta en mental paus på 15 minuter?", säger Jackie Corwin.

Frågan är när det här kommer till Sverige, eller har de redan kommit? Hojta gärna till om ni sett några meditationsstudios på hjul i krokarna.

Läs mer