Twitters bakslag – torskade en halv miljard på svenskarnas musikstartup

SoundcloudTwitter

Soundclouds medgrundare Eric Wahlforss. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX/AP Photo/Richard Drew.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Twitter har tappat hoppet om svenska Soundcloud.

Sommaren 2016 gick Twitter in i den svenska musiktjänsten Soundcloud. Det handlade om en investering på 70 miljoner dollar, motsvarande 570 miljoner kronor. 

Nu framgår det att sociala mediejätten förlorat nästan allt de investerat i Soundcloud. Twitters ursprungliga investering på 70 miljoner dollar är nästan helt nedskriven, rapporterar Recode med hänvisning till Twitters årsredovisning.

Vi har tidigare rapporterat om att Soundcloud, som grundades av svenskarna Erik Wahlforss och Alexander Ljung, haft det tufft. 

Från Twitters håll tror man inte att Soundcloud kommer generera några pengar i närtid. I praktiken innebär det att Twitter anser att de pengarna nu är förlorade. 

Draget kommer dock inte som någon större överraskning. I stort sett alla av Soundclouds dåvarande investerare drogs in i en finansieringsrunda i somras, och investerarna krävde i samband med detta att man ersatte den dåvarande Soundcloud vd:n Alex Ljung med Kerry Trainor från Vimeo.

Soundcloud har satsat på en prenumerationstjänst som kostar tio dollar i månaden i linje med Apple och Spotify, men bolagets vd Kerry Trainor uppgav tidigare denna månad att man nu fokuserar på en begränsad prenumerationstjänst för fem dollar i månaden.

Läs mer