Kan Facebook bli Max Martins nya kassako? Unikt avtal på plats

Facebook
Kan Facebook bli Max Martins nya kassako? Unikt avtal på plats

Max MArtin Foto: Istockphoto och TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Svenska musikorganisationen Stim skriver avtal med Facebook.
"Det här är en framgång", säger Peter Lindström, marknadschef på Stim.

Dagens avtal mellan Facebook och ICE – som är ett internationellt samarbete mellan flera upphovsrättsorganisationer och svenska Stim – innebär ett stort genombrott. Både för Facebook som framtida musikplattform, men också för svenska musikkreatörer som exempelvis stjärnproducenten Max Martin.

Facebook-användare kommer nu få tillgång till en stor katalog av musik som de kan använda i filmer som laddas upp på det sociala nätverket.

Exakt hur denna katalog kommer att se ut i praktiken – om vem som helst kommer kunna ladda ner vilken musik som helst – återstår däremot att se.

“Folk laddar upp allt möjligt på Facebook idag. Det här handlar främst om att de som skapar musiken ska få betalt för den musik som används", säger Peter Lindström, marknadschef på Stim.

"Det här är en framgång både för musikskapare och musikkonsumenter och ett viktigt steg på vägen mot en hållbar digital musikmarknad."

Hur Facebook ska göra för att identifiera den musik som laddas upp i videoklipp på plattformen är också oklart. Teknik för detta finns på marknaden – Youtubes Content ID har exempelvis en träffsäkerhet på 99,5 procent när det kommer till att identifiera musik som laddas upp av användare – men exakt hur Facebook ska göra framgår inte.

Det nya avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och Messenger och täcker över 160 territorier med över 290.000 låtskrivare och kompositörer. Övriga detaljer i avtalet är hemliga.

Under de senaste månaderna har Facebook tecknat flera avtal med stora skivbolag som Universal och Sony, något som krävs för att kunna erbjuda en hel musikkatalog eller tjänst.

Jon Wahlqvist har bidragit till den här artikeln. 

Läs fler artiklar
LÄS MER