Postnords vd om Kinapaketen: Det har varit lite av ett drev

Postnord E-handelspaket från Kina
Postnords vd om Kinapaketen: Det har varit lite av ett drev

Caroline Englund

Reporter

En tuff tid med mycket press. Så beskriver Postnords vd Håkan Ericsson det senaste året och uppmärksamheten kring de nya avgifterna på Kina-paketen.

Den senaste tiden har Postnord och Tullverket stått i händelsernas centrum. Importerade lågpris-produkter från Kina, via tjänster som Wish och Alibaba, har pressat både Postnord och e-handelsbranschen. 

Efter stor uppståndelse kring att moms inte tas ut på de varor som beställs från Kina kom Tullverket och Postnord nyligen överens om att momsen nu ska börja tas in i samband med att paketen anländer till Sverige. För detta kommer Postnord ta ut en avgift på 75 kronor per paket för hanteringen. 

På Postnords event Retailday kommenterar vd:n Håkan Ericsson nu den senaste tidens uppståndelse.

"Det har varit lite hårt i media, det har varit lite av ett drev”, säger han.

Postnords kommunikationschef Thomas Backteman har tidigare sagt till Breakit att Postnord kommer att ha svårt att få det nya systemet på plats i tid men vd:n Håkan Ericsson känner ingen oro för det. 

”Det är en otrolig förändring vi kommer att göra det, men vi kommer att klara det” säger han.

Håkan Ericsson säger också att han är positiv till att momsen på varorna nu ska tas in.

”Det kommer att göra handeln mer reglerad och minska osund konkurrens,” säger han.

Postnords kommunikationschef Thomas Backteman säger till Breakit att momshanteringen till en början kommer att ske manuellt innan tekniska lösningar kommer på plats.

"Vi kommer att anställa hundratals personer, men vi gör det via bemanningsbolag så att det blir skalbart. Vi vet ju inte hur stor mängden av paket kommer att bli framöver," säger han.

Enligt Postnords nya rapport e-barometern näthandlar var tredje konsument från utländska sajter. Enligt Postnord handlar det om en enormt prisdriven konsumtion och Kina har dragit i väg från alla andra länder.

36 procent av allt som köptes från utlandet kom från Kina under förra året.

Läs fler artiklar
LÄS MER