Svenska fintechbolag lånar ut till spel – kan bryta mot lagen

Breakit - Svenska fintechbolag lånar ut till spel – kan bryta mot lagen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

En av Sveriges största techinvesterare bakom ett av de utpekade företagen.

Enligt svensk lag är det olagligt att ha som affärsidé att låna ut pengar till spel. Ändå ägnar sig flera bolag med säte i Stockholm sig åt att erbjuda svenskar kredit på en rad nätkasinon.

Det är Ekonomiekot Extra som på lördagen lyfter fram problematiken med spel på nätet. I granskningen sticker två svenska fintechbolag ut som mest aktiva när det gäller att erbjuda spel på kredit.

Ekonomiekot Extra namnger inte bolagen men det behövs bara en snabb sökning på nätet för att identifiera de två bolagen. Företagen beskriver sig själva som fintechbolag med verksamhet i Stockholm.

I årsredovisningen för det ena bolaget framgår att en av Sveriges största techinvesterare äger en större aktiepost. I bolagets årsredovisning står ingenstans att man ger krediter för spel. Men när Breakits reporter på lördagsmorgonen testar att registrera sig på en av spelsajterna är det inga problem att direkt börja spela på kredit – via det svenska fintechbolaget.

Det är Finansinspektionen som utfärdar tillstånd för kreditgiving på den svenska marknaden. Men Finansinspektionen gör normalt ingen specifik granskning av att reglerna följs utan utgår från bolagens egna ansökningar. När Ekonomiekot Extra ställer frågor om de två fintechbolagens verksamhet säger Finansinspektionens chef för konsumentskydd, Per Nordqvist, att det framgår i företagens ansökningar att det ”inte är till övervägande del den här verksamheten man ska ägna sig åt”. Så länge bolagens huvudverksamhet inte är att låna ut pengar på kredit till spelare så är det med andra ord fritt fram.

”Det ska det vara uppenbart för oss att de huvudsakligen inriktar sig på den här verksamheten (kreditgivning till spel, Breakits anmärkning), säger Per Nordqvist i radiointervjun och tillägger att det inte framgår av den tillståndsansökan som myndigheten beviljat.

Läs fler artiklar
LÄS MER