Nya reglerna klara: Så dyra blir dina Kina-paket

Postnorde-handelE-handelspaket från Kina

Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord. Foto: Press/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nya regler införs 1 mars.

Nu har Postnord satt ner foten när det gäller avgiften för de så kallade Kina-paketen. SVT avslöjar på fredagsmorgonen att Postnord kommer att ta ut en administrationsavgift på 75 kronor för alla paket som kommer från länder utanför EU och som har ett värde upp till 1.500 kronor. På paket som är värda mer än 1.500 kronor ska dessutom tullavgift tas ut.

”Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan”, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT.

Sannolikt kommer de nya reglerna sätta ett effektivt stopp för svenskarnas shoppande av billiga e-handelsvaror från Kina. Med den nya avgiften kommer priserna på många av prylarna som säljs bli betydligt mindre attraktiva.

En direkt följd av de nya reglerna spås också bli att många konsumenter inte kommer att hämta ut paket som de redan beställt. 

”Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Vad innebär det här då för dig som beställt varor från exempelvis Kina? 

Jo, varan kommer att registreras varpå du får en avi där du ska betala moms och avgift.  Det kan komma ett brev i postlådan, men Postnord jobbar även med en lösning i sin app för att du ska kunna betala där.

Postnord förklarar att paketen redan i dag är märkta av leverantören på ett sätt som gör att värdet framgår. 

Om du inte betalar avgiften kommer paketet att skickas tillbaka till avsändaren, vilket i sin tur kan bli en kostnad för Postnord. Enligt Thomas Backteman ska intäkterna från det nya systemet finansiera kostnaderna för att skicka tillbaka paketen.

Han räknar med att Kinapaketen kommer att minska. 

”Vår bedömning är att det kommer att minska, exakt hur mycket det kommer att minska är omöjligt att säga i dag”, säger Thomas Backteman.

Han berättar vidare att Postnord fått mycket samtal och frågor om de nya reglerna från oroliga människor.

”De som handlar idag och framårt bör inte vara oförberedda på att avgiften kommer”, säger Thomas Backteman.

Läs mer