Wiraya får 20 miljoner av EU – för att skapa AI-driven kommunikation åt telefonoperatörer

WirayaDigitaliseringAI

Oskar Klingberg, vd på Wiraya. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De ska hjälpa mobiloperatörer att prata med kunder – nu får de 20 miljoner av EU.

Stockholmsföretaget Wiraya utvecklar artificiell intelligens för att göra det lättare för företag att prata med sina kunder. Nu har de fått 20 miljoner kronor i innovationsbidrag från EU-kommissionen, pengar som ska användas till arbetet med en mjukvara som riktar sig mot mobiloperatörer.

“Det är fantastiskt. Bidraget ger oss medel att skala upp vår produkt och gör det möjligt för oss att beta-testa med några av Europas största mobiloperatörer”, säger Oskar Klingberg, vd på Wiraya.

Funktionen som företaget arbetar på kallas för Wiraya activation intelligence och går enkelt förklarat ut på att skapa individanpassad och automatiserad röst- och textkommunikation. Den kan helt enkelt ringa eller mejla kunden och lösa det problem den har.

“Telefonoperatörerna har mycket kunskap om sina kunder, de vet om de är nöjda eller missnöjda. Men eftersom att de har miljontals kunder så är det svårt för dem att prata med kunderna och hjälpa dem med problem”, säger Oskar Klingberg.

“Vi använder den här informationen för att prata med kunden och lösa problemen. Vår produkt är generera rätt budskap till rätt person vid rätt tidpunkt. Och sättet att göra detta är genom att bygga en produkt som är självlärande.”

Finns det ingen risk att kunderna blir oroliga när data används på det här sättet?

“Det där är en bred AI-diskussion. Jag kan reflektera över mig själv och säga att livet har blivit mycket enklare tack vare data de senaste åren. Sen är det lyckligtvis så att det inte är ett problem på samma sätt längre, tack vare de nya datalagarna i EU”, säger Oskar Klingberg.

Ett pilotprojekt ska vara igång under 2018 och företaget siktar på att kunna lansera en färdig produkt under 2019.

Bakom bidraget står EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon2020, som tidigare har gett bidrag till Hövding, som tog fram en cykelhjälm med inbyggd krockkudde.

Läs mer