Sök

Sparlån blir Brocc – ska bita tills det knakar i storbankernas ben

SparlånBroccpeer-to-peer-lån

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Direktlånetjänsten hämtar inspiration från grävlingar till sitt nya varumärke.

Sparlån är en av flera aktörer i Sverige på den så kallade peer to peer-lånemarknaden. Det innebär kortfattat att personer lånar ut pengar direkt till varandra istället för att gå via traditionella banker.

Effekten blir att en betydligt större del av räntekakan går tillbaka till den som lånar ut pengar, samtidigt som räntorna blir lite lägre än hos bankerna för låntagaren.

Enligt bolagets vd Jonathan Klein har bolaget i snitt 1–3 procent lägre räntor för låntagarna än bankernas konsumentkrediter, samtidigt som investerarna på Sparlån förra året fick en ränta på över 8 procent i snitt.

Hur det egentligen går för bolaget vill inte Jonathan Klein berätta i dagsläget, utöver att bolaget har flera tusen användare på tjänsten.

“Vi har fyrfaldigat antalet användare sedan halvårsskiftet”, säger han.

Nu väljer dock Sparlån att byta namn och varumärke. Hädanefter kommer bolaget att heta Brocc.

“Brocc som varumärke står för rättvisa villkor och finansiella tjänster. Med det nya varumärket och vår devis 'Fair finance movement' tydliggör vi vår vision som vi haft redan från starten", säger Jonathan Klein.

Namnbytet ska bidra till att skilja plattformen från andra marknadsplatser och finansiella tjänster. Samtidigt som det är mer internationellt.

“Vårt syfte är att omfördela makten i världen från banker och försäkringsbolag till konsumenter och kunder. Brocc kommer framöver att vara en marknadsplats där även andra tillgångsslag kan bytas. Det kan handla om till exempel valutor, försäkringar eller kryptovalutor”, säger Jonathan Klein, som understryker att bolaget idag är helt fokuserade på att få låneaffären att växa.

Vad betyder Brocc?

“Inspirationen kommer faktiskt från djurens värld. Det betyder grävling på gammelengelska. Vi tyckte det var en passande metafor. Grävlingen är sparsam och hushåller med sina medel. Den vågar ställa sig upp och utmana större djur men tar aldrig mer än den behöver. Det är en bra inspirationskälla”, säger Jonathan Klein.

Och ni ska bita bankerna i benen tills det knakar?

“Ja, det skulle man kunna säga. Men framförallt vill vi skaffa så många användare att vi kan driva den förändring mot mer rättvisa finansiella tjänster som man sett i andra branscher”, säger han.

Vad har ni för plan för 2018?

“Att fortsätta växa naturligtvis men tittar man mer strategiskt är det att ta position som en marknadsplats där rättvisa finansiella tjänster kan utbytas. Det handlar bland annat om att låta investerarna och låntagare påverka sin tjänst ännu mer och öka transparensen”, säger Jonathan Klein.

Läs mer