Sök

ABB har fortfarande inte genomfört investeringen i Northvolt

NorthvoltABB

Foto: Alessandro Della Bella/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nya frågetecken kring batteriprojektets finansiering dyker upp.

Redan i september förra året utannonserades att robottillverkaren ABB skulle satsa 100 miljoner kronor på batteriprojektet Northvolt.

Northvolts plan är att bygga en gigantisk fabrik för litiumjon-batterier i Skellefteå, med en testanläggning i ABB:s hemstad Västerås.

Men vad har egentligen hänt sedan ABB lovade att investera i bolaget? Den frågan har Dagens industri försökt få svar på utan att lyckas. Enligt papperstidningen har inte tillverkningsjätten investerat en enda krona i techbolaget och står inte heller med i Northvolts aktiebok.

En möjlighet vore att investeringen inte görs i form av kontanta medel utan olika konsulttjänster och även den mark som ABB, via Västerås stad, säljer till Northvolt. Hur det faktiskt ligger till vägrar dock ABB att svara på.

“Som tidigare meddelats har vi tecknat ett MoU, memorandum of understanding, med Northvolt. Northvolt är fortfarande ute på en finansieringsrunda och vi håller på att slutföra avtalet, varför vi för närvarande inte är med i aktieboken”, skriver bolagets presschef Christine Gunnarsson till tidningen.

DI: Det har gått över fyra månader. Som noterat bolag har väl ABB en skyldighet gentemot sina aktieägare att berätta vad som sker med deras pengar?

“Det jag hade var den kommentaren.”

Under måndagkvällen kom dock samtidigt ett stort glädjebesked från Northvolt. Europeiska investmentbankens styrelse klubbade nämligen ett nytt lån till bolaget på över en halv miljard kronor.

Läs mer