Northvolt landar EU-lån – på 520 miljoner kronor

Northvolt

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Mastodontprojektet får en kort paus i kapitaljakten.

Northvolt är bolaget som planerar att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå. Den senaste tiden har det rapporterats att bolaget haft svårt att få ihop finansieringen men nu får man en liten paus i kapitaljakten.

I ett pressmeddelande skriver Europeiska investmentbanken (EIB) att man beviljat bolaget ett lån på hela 520 miljoner kronor.

Pengarna ska användas till den första testanläggningen bolaget planerar i Västerås.

"Europa rör sig snabbt mot elektrifiering. Northvolts mål är att bygga världens grönaste batterier för att stödja övergången. Med stöd från Europeiska investmentbanken och Europeiska unionen är vi nu ett steg närmare att etablera en konkurrenskraftig batteriproduktionslina", säger Peter Carlsson, grundare av Northvolt i ett pressmeddelande.

"Europa håller just nu på att halka efter när det gäller batteritillverkning och det här mycket innovativa och strategiska projektet förtjänar europeisk backning för att fylla det gapet", säger Ambroise Fayolle, vice-ordförande på EIB, i pressmeddelandet.

Anläggningen i Västerås beräknas kosta ungefär 1 miljard kronor. Innan lånet beviljades såg det relatvit mörkt ut för bolaget. Northvolt hade bara fått in 446 miljoner kronor och en av de nya investerarna saknades dessutom i bolagets aktiebok. De befintliga medlen kom från bolagets tre samarbetspartners Scania, Vestas och ABB samt Energimyndigheten.

Med det nya lånet från EIB ligger alltså bolaget väldigt nära det totala finansieringsmålet för testanläggningen.

Northvolts presstalesperson Jesper Wigardt vill dock inte ropa hej riktigt än.

"Lånet har godkänts av bankens styrelse men det ska fortfarande slutförhandlas och signeras. Det är ett väldigt positivt steg", säger han.

Innebär det här att finansieringen för Västerås-anläggningen är säkrad?

"Vi har principiellt inte kommenterat exakt hur mycket som har kommit in. Vi återkommer under första kvartalet i mer samlad form kring detta", säger Jesper Wigardt.

Den större anläggningen i Skellefteå är dock långt från färdigfinansierad. Under de kommande åren beräknas projektet kosta ungefär 40 miljarder kronor. 39 miljarder kvarstår alltså.

Samtidigt som Northvolt kan glädjas över det nya lånet väcks nya frågor om den befintliga finansieringen. ABB – som lovat att satsa ungefär 100 miljoner kronor i bolaget – har nämligen än så länge inte satsat en enda krona.

Läs mer