Svensken bakom HBO Nordic tjänade 100 miljoner på ett år

HBO Nordic Starz play
Svensken bakom HBO Nordic tjänade 100 miljoner på ett år

FOTO: Janerik Henriksson/TT

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Peter Ekelund övertygade HBO om att låta honom dra igång en strömningstjänst åt kanalen i Sverige. Ett år senare köpte bolaget ut honom för 100 miljoner kronor. Nu är han aktuell med en ny strömningskanal.

HBO Nordics omsättning ökade till 227 miljoner kronor i fjol. Tjänsten dras fortfarande med förluster, men dessa har minskat från 186 till 135 miljoner kronor. Som Breakit skrev tidigare under fredagen var kanalen något av ett pilotprojekt när den introducerades 2012. Först 2015 lanserades en liknande tjänst på amerikanska marknaden.

Hjärnan bakom HBO Nordic var den svenska medieentreprenören Peter Ekelund. Tillsammans med ett team som bland annat bestod av den före detta MTG-vd:n Pelle Törnberg fick han HBO att ge honom licens för att namnet och innehållet.

“Vi trodde att vi skulle kunna hitta en marknad för den här typen av tjänster i Norden och det gjorde vi verkligen”, säger Peter Ekelund.

På frågan om hur han lyckades få tillstånd av HBO att lansera kanalen förklarar han att han jobbat länge i den här branschen.

“Vi lyckades säkra upp ett duktigt management team och tog fram en plan som HBO i Amerika gillade”, berättar han.

Ett år senare köpte bolaget HBO Nordic för en icke-offentliggjord summa. Men enligt årsredovisningen från Peter Ekelunds eget bolag kan beloppet uppskattas till över 100 miljoner kronor.

Det mesta av detta gick direkt till Peter Ekelund, som själv inte vill kommentera hur mycket affären rörde sig om.

Pengarna som han fick från HBO-affären ska, tillsammans med 500 miljoner kronor från andra svenska investerare, gå till att starta upp en ny streamingtjänst.

Planen har varit att lansera den nya tjänsten inom 12-18 månader i Västafrika och Asien. Peter Ekelund är dock tystlåten vad gäller den frågan.

“Jag är återhållsam prata om saker innan de är klara”, säger han.

På Linkedin verkar däremot projektet Starz Play, som beskrivs som just en sådan tjänst, vara i full gång sedan i oktober. Peter Ekelund är grundare och ordförande för bolaget som har huvudkontor i Dubai.

Peter Ekelund har tidigare jobbat som marknadschef för då statliga Vin & Sprit och var en av hjärnorna bakom exportsuccén Absolut vodka. Han var också en av grundarna av Bredbandsbolaget och har tidigare varit vd för riskkapitalbolaget Novestra. Sedan 1990-talet sitter han också som ordförande för investmentbolaget Parsifal International.

Läs fler artiklar
LÄS MER