Missade du Elon Musks raket igår? Här kan du se uppskjutningen

Space X Resan till Mars
Missade du Elon Musks raket igår? Här kan du se uppskjutningen

Falcon Heavy rusar ut i rymden. Foto: John Raoux/AP/TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Igår skickade Elon Musks rymdbolag Space X upp den näst största raketen i världshistorien.

Tisdag kväll svensk tid rusade raketen Falcon heavy ut i rymden. Tre raketer vrålade i kör när de tryckte en fjärde raket ut ur jordens gravitationsgrepp och i omloppsbana runt solen.

Inuti raketen hade bolaget placerat en av grundaren Elon Musks Tesla-bilar och en astronautdocka. Bilen och dess förare färdas nu genom rymden i över 26.000 kilometer i timmen och när de når sin slutgiltiga omloppsbana kommer de att vara lika långt från solen som planeten Mars.

Den röda planeten är Space X:s stora målsättning och planen är att skicka dit människor redan om sex år.

På presskonferensen efter uppskjutningen meddelade Elon Musk att bolaget nu kommer att fokusera på nästa stora raketuppskjutning, som går under namnet BFR.

BFR står för “big f*cking rocket” och beräknas bli den raket som faktiskt landar på Mars och kan ta med sig människor på färden.

Även om Falcon Heavy inte kommer att skicka människor till en annan planet är raketen ett viktigt steg för bolaget. Det är den största kommersiella raketen någonsin som skickats upp i rymden. Det betyder att bolaget snart kan få möjligheten att konkurrera om större kontrakt med nationella rymdorganisationer som Nasa och det ryska rymdprogrammet Roscosmos.

Se raketbolagets livestream från uppskjutningen nedan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER