Svenska mediejätten till attack – stämmer Swefilmer-grundaren på 24 miljoner

C More Jakten på nätpirater
Svenska mediejätten till attack – stämmer Swefilmer-grundaren på 24 miljoner

C More vill ha betalt av 27-åringen. Foto: TT, TV4 och Istock.

Erik Wisterberg

Reporter

C More vill ha 5 miljoner styck för fyra Beckfilmer.

I våras dömdes 27-åringen bakom den illegala streamingsajten Swefilmer till tre års fängelse.

Domen överklagades dock av filmbranschen. Detta eftersom 27-åringen och hans medåtalade slapp betala nära tio miljoner kronor i skadestånd till Nordisk film för påstådd illegal spridning av filmen ”Johan Falk – kodnamn Lisa”.

Nu drar mediejätten Bonnier igång en egen process mot Swefilmer-grundaren, kan Breakit avslöja. Bonniers betal-tv-bolag C More kräver totalt 24 miljoner kronor av 27-åringen.

”Detta handlar om organiserad brottslighet och grovt kriminella individer som tjänat enorma summor på vårt och andras innehåll. Vi vill ta alla chanser att tillvara våra rättigheter”, säger Johan Gustafsson, chef för företagskommunikation på Bonnier Broadcasting.

C Mores krav lämnades in i form av en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt den 30:e januari. Summan är beräknad utifrån fyra Beck-filmer som ska ha lagts upp på Swefilmer.

”C More skulle sannolikt aldrig ens ha upplåtit en licens till XX att göra, eller möjliggöra för andra att göra, filmerna tillgängliga för allmänheten på motsvarande vis som XX gjort, men om det skulle ha skett skulle avgiften i vart fall inte understiga 5.000.000 kr per film eller sammantaget 20.000.000 kr”, skriver C More i sin stämningsansökan.

27-åringen sitter för närvarande häktad. Rättegången mot honom i hovrätten i det stora Swefilmer-målet startar den 20:e februari. Även 27-åringen har överklagat domen, då han anser att han är oskyldig.

Hans advokat Ansgar Firsching kände inte till C Mores krav när Breakit kontaktade honom på tisdagen.

”Jag är själv mycket förvånad över att man två veckor innan huvudförhandlingen kommer in med detta krav. Om man öppnar ytterligare en front har vi två rättegångar som delvis handlar om samma sak”, säger Ansgar Firsching till Breakit och fortsätter:

”Jag kan i nuläget inte svara för min huvudmans inställning, men min gissning är att det är samma som vid skadeståndskraven för filmen 'Johan Falk – kodnamn Lisa', att brott förnekas”.

Frågan är varför C More har valt att komma med sitt skadeståndskrav nu.

”Vi vill motverka att domstolen prutar på skadeståndet. Många lever i illusionen att sajter som Swefilmer drivs av idealistiska tonåringar i sina föräldrars källare, vilket är helt felaktigt. Detta handlar om organiserad brottslighet där vårt innehåll används för att dra in mångmiljonbelopp.

Henrik Ponten från Rättighetsalliansen, ett bolag som specialiserat sig på frågor kring piratkopiering, driver tvisten för C Mores räkning.

Läs fler artiklar
LÄS MER