Så kan Kina-paketen runda Postnords avgift

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Nytt knep avslöjat.

STOCKHOLM (Direkt) Importerade paket från Kina kan enkelt slippa undan Postnords nya planerade avgift genom att gå via andra EU-länder som i sin tur skickar paketet till Sverige.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

I stället för att skicka paketet direkt till Sverige kan producenten först skicka varan till ett EU-land där momsgränsen ligger över varans värde och sedan vidarebefordra varan som ett inomeuropeisk paket till kunden i Sverige. Då undgår paketet Postnords nya avgift.

Enligt Postnord kommer det cirka 150.000 paket per dag från Kina till Arlanda.

"Vi förväntar oss att volymerna kommer att minska i och med det här och det är inte heller orimligt att anta att stor del av volymerna kommer ta vägen via andra EU-länder först", säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till DN.

I mitten av januari meddelades att Postnord skyndsamt ska säkerställa upprättande av ett system för att ta ut moms från första kronan på varor som beställs från Kina. Postnord kommer samtidigt att ta ut en administrationsavgift på 125 kronor per paket som bolaget tar in moms åt staten på, var budskapet.

"Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar", sade Thomas Backteman då till Breakit. Kommunikationschefen tror även att leveranstiderna kommer att bli längre i och med att Postnord måste hantera paketen på ett nytt sätt.

Eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller för att ta in momspengarna har staten gått miste om stora belopp. I mitten av januari kom dock myndigheterna överens. Tullverket vill ha återrapportering den 1 mars, uppgavs det då.

Läs mer