H&M kallar personal till stormöte

H&M

Karl-Johan Persson. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Anställda ska informeras i morgon.

Klädjätten H&M går just nu igenom den största krisen sedan bolaget startades. Försäljningen för den forna tillväxtmaskinen hackar betänkligt och aktiekursen har fallit kraftigt de senaste månaderna. I förra veckan kom H&M med en kvartalsrapport som fick oron bland investerarna att växa ytterligare. I rapporten framkom att försäljningen bara ökat med 1 procent i januari samtidigt som lagret av kläder växt dramatiskt. Dessutom flaggade bolaget för vad som i praktiken är en nyemission då aktieägarna ska kunna lösa in utdelningen på drygt 16 miljarder kronor till nya H&M-aktier.

Och nu kommer nya, denna gången lite mer svårtolkade, signaler från huvudkontoret. Enligt Breakits källor har ledningen i klädjätten kallat till ett stormöte i morgon. Av inbjudan till mötet framgår att man ska diskutera framtiden för H&M.

Inbjudan har gått ut till alla de på huvudkontoret som arbetar med H&M-varumärket (i H&M-koncernen ingår en rad andra varumärken som till exempel Cos) vilket innebär att ett antal hundra, kanske uppemot tusen personer kommer att delta.

Bland personalen har inbjudan från ledningen väckt en del frågetecken då det inte framgår exakt vad mötet ska handla om. Under måndagseftermiddagen gav H&M:s pressavdelning följande svar:

”Vi är i början av ett nytt år och då samlar bland andra H&M-varumärket sina team för att berätta om mål och fokus för 2018. Detta är något vi gör på olika sätt i början av varje säsong för att skapa gemensam riktning framåt”.

På en direkt fråga dementerar H&M:s presstalesperson att några sparåtgärder ska presenteras på mötet. H&M:s vd Karl-Johan Persson kommer inte delta utan istället är det de två cheferna för H&M-varumärket, Fredrik Olsson och Madeleine Persson som kommer att informera personalen.

Läs mer