Sök

De startade Metoohack – nu ska digitala lösningar bekämpa sexuella trakasserier

Arbetsgruppen bakom Metoohack, Rebecka Gustin i mitten. Foto: Stina Gränsfors.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

I helgen samlades 18 team på "Metoohack" för att arbeta fram digitala lösningar för att motverka sexuella trakasserier.
"Jag hoppas att våra barnbarn aldrig ska behöva säga Metoo", säger initiativtagaren Rebecka Gustin.

Under hösten blossade den stora Metoo-debatten upp. Under hashtaggen #metoo delar kvinnor världen över med sig av sina upplevelser om övergrepp och sexulla trakasserier. I Breakit gick flera kvinnor ut med starka vittnesmål från techsektorn.

I takt med att vittnesmålen blossade upp började Rebecka Gustin och hennes make Joakim att fundera över digitala lösningar som skulle kunna motverka övergreppen.

”Känslorna och tankarna bara malde. Nu hade vi chansen att verkligen göra något när problemen var uppe på bordet”, berättar Rebecka Gustin, som arbetar som socionom.

Under gårdagen anordnade paret, tillsammans med flera arrangörer, därför eventet Metoohack i Göteborg. Kodare, coacher, forskare och en rad andra aktörer samlades för att ta ett grepp om frågan.

”Metoo har visat att det här är ett stort och komplext samhällsproblem. Därför ville vi få in olika perspektiv och ideér på hur vi kan motverka sexuella övergrepp”, berättar Rebecka Gustin.

Under lördagen arbetade 18 team, runt 80 personer, med en rad ideér och digitala lösningar. Bland deltagarna återfanns bland annat Chalmers Ventures, Vinnova, och arkitektbyrån White.

”Vi funderade bland annat kring trygghets-appar där man kan rapportera vilka områden man känner sig trygg i och använda den datan i stadsplanering", berättar Rebecka Gustin.

Andra ideér rör bland annat en dagboks-app som ska få barn att skilja på bra och dåliga hemligheter, och verktyg som analyserar möten utifrån ett genusperspektiv.

”Det kan handla om att se vilka som pratar mest under möten. Men den här gruppen vill även analysera härskartekniker för att exempelvis se om personer kommer med påståenden snarare än inbjudande frågor", säger Rebecka Gustin.

Hon säger att dagen gick väldigt bra och att det var glädjande att så många team drog nytta av de närvarande experterna och coacherna. Tanken är att ideérna ska publiceras på hemsidan så att alla kan arbeta vidare med dem. 

Om några veckor sker en uppföljning där teamen kommer att arbeta vidare med frågorna. Då kommer man bland annat att titta på om de digitala lösningarna kan integreras med varandra.

"Många vill komma tillbaka så det finns ett intresse för att ta det här vidare och konkretisera ännu mera".

Målsättningen med Metoohack är att skapa förändringar och lösningar som bidrar till ett bättre samhälle.

"Vi måste fortsätta kämpa och skapa förändring. Jag hoppas att våra barnbarn aldrig ska behöva säga "Metoo", säger Rebecka Gustin.

Läs mer