Sök

Skarp kritik när Dr Sannas går till börsen – Experten: "Det här är inte seriöst"

Dr SannasHälsa

Sanna Ehdin och Agnes Wold.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kritiken haglar mot Dr Sannas när hälsobolaget i dag tar steget in på börsen.
"Det finns ingen läkare som tar Sanna Ehdin på allvar”, säger barnläkaren Mats Reimer som anmält bolaget till flera myndigheter.

I dag noterades hälsobolaget Dr. Sannas på handelsplatsen NGM Nordic MTF. I börsöppningen gick aktien upp drygt 33 procent till 24 kronor, men föll sen tillbaka och närmade sig teckningskursen på 18 kronor framåt elva-tiden.

Firandet av börsnoteringen grusas sannolikt av en storm som nu blåser upp runt företaget. 

Bolaget, som Sanna Ehdin står bakom, tillverkar och säljer sina egna hälsopreparat och hudvårdsprodukter. Det rör sig bland annat om försäljning av ekologiska kosttillskott, hälsopaket och krämer genom den egna sajten.

Vi har tidigare rapporterat om att bolaget stött på kritik, bland annat från barnläkaren Mats Reimer. 

I samband med dagens noteringen framför han återigen skarp kritik mot Dr. Sannas.

I en längre intervju med Expressen anklagar han Sanna Ehdin för att ljuga. Han kritiserar produkterna för att vara verkningslösa och menar att man skrämmer och lurar sjuka människor att lägga pengar på bluffkurer.

Mats Reimer har nyligen anmält Dr Sannas till Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket. Han menar att påståenden om att produkterna kan förebygga och behandla sjukdomar är ett lagbrott.

”Och hon har rent bisarra idéer om hur kroppen fungerar. Det finns ingen läkare som tar Sanna Ehdin på allvar”, säger Mats Reimer till Expressen. 

Agnes Wold, som är en välkänd läkare och forskare inom klinisk bakteriologi, är också ute och svingar mot Dr Sannas. Sanna Ehdin ska ha rekommenderat en kvinna att trappa ned sin medicinering om hon använder bolagets kur.

”Om hon lägger sig i de ordinationer som folk fått av läkare är det kvacksalveri. Det här måste vara olagligt, annars är lagen helt tandlös”, säger Agnes Wold till tidningen. 

I bolagets prospekt skriver man bland annat om riskerna relaterade till kommunikationen om produkternas effekt. Dr Sannas bedömer att den är korrekt men flaggar för risken att exempelvis Livsmedelsverket gör en annan bedömning

Sanna Ehdin har uttalat sig till nyhetsbyrån Finwire.

”Vi har sedan starten i december 2015 inte haft någon synpunkt från varken Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket. Om de, mot förmodan, har något att invända mot kommer vi ta detta på största allvar” säger Sanna Ehdin.

Bolaget har tidigare fått dra in en solkräm för att den saknade solskydd. 

“Det där handlar om att vi inte kunde kalla en solkräm för ett solskydd enligt det regelverk som finns. Vi arbetar inte med att behandla sjukdom utan vi balanserar endast normala processer i huden”, har Sanna Ehdin sagt till Breakit. 

I somras tog bolaget in 3 miljoner kronor genom en finansieringskampanj på crowdfundingsajten Fundedbyme och i samband med noteringen har bolaget tagit in ytterligare 4 miljoner kronor i en nyemmission.

Pengarna ska användas till expansion, rekryteringar, marknadsföring och lansering av nya produkter. Dessutom planerar Dr Sannas även att lansera 12 stycken nya produkter i år.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, varnar privatpersoner från att investera i Dr. Sannas. Han menar att bolaget först borde bygga upp verksamheten med stabila intäkter.

”Det här är inte seriöst. Det är ansvarslöst att locka in privatpersoner i det här, risken är alldeles för stor för att man förlorar pengar. Det är som att du skulle köpa aktier i korvkiosken på hörnet”, säger Claes Hemberg.

Läs mer