MTG i historisk affär – säljer sin nordiska tv-verksamhet

MTG MTGx
MTG i historisk affär – säljer sin nordiska tv-verksamhet

Jörgen Madsen Lindemann, vd MTG

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Mediakoncernen MTG slår samman MTG Nordics med danska giganten TDC Group.

TDC kan beskrivas som Danmarks motsvarighet till Telia, och är marknadsledande i Danmark inom mobiltelefoni och bredband.

Samgåendet med MTG:s tv-gren förväntas slutföras under andra halvåret 2018.

“Det här samgåendet skapar ett unikt, nytt och attraktivt erbjudande till både konsumenter och aktieägare i Norden. MTG har en lång historia av att vara i framkanten av förändring, och samgåendet är ytterligare bevis på vår hängivenhet till att forma framtidens underhållning och skapa värde för våra aktieägare", säger MTG:s styrelseordförande David Chance i ett pressmeddelande.

I MTG Nordics, den gren av MTG som säljs, ingår stora delar av MTG:s traditionella affär. Där ingår bland annat Viaplay, Viasat, tv-kanaler som TV3 och TV6 samt MTG Studios, där film och tv producerats.

Kvar i MTG finns nu en rad mer oprövade kort, bland annat MTGx, mediekoncernens storsatsning på e-sport och gaming. MTG har de senaste åren köpt världens största bolag inom e-sport, ESL, datorfestivalen Dreamhack samt investerat i flera spelstudios. Även Youtube-nätverket Splay ingår här.

MTG behåller även MTG International Entertainment, där Trace TV och Nova ingår. Nova kan beskrivas som ett tv- och onlinenätverk som är ledande bland ungdomar i Bulgarien.

MTGx har redovisat förlustresultat en längre tid, men vände under det fjärde kvartalet till vinst. Rörelseresultatet uppgick till 8 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 84 miljoner kronor förra året.

Att MTGx utgörs av mer oprövade kort, i jämförelse med mediehusets mer tradiationella gren som nu säljs, råder det ingen tvekan om.

MTG Nordics kommer att överlåtas på skuldfri basis till TDC i utbyte mot 309 miljoner nyemitterade aktier i TDC samt ett kontant vederlag på 3,3 miljarder kronor. För varje ägd aktie i MTG kommer aktieägarna att få cirka 4,6 aktier i TDC Group.

Stenbeck-familjens investmentbolag Kinnevik, som har 20 procent av aktierna och 47,6 procent av rösterna i MTG, tänker rösta för transaktionen, har bolaget meddelat. Kinnevik och Cristina Stenbeck fortsätter med andra ord att förändra i sin portfölj – så sent som för tre veckor sedan skapades "Nya Tele2", där Kinnevik står som största ägare.

Ny vd för det kombinerade bolaget blir TDC Groups nuvarande chef Pernille Erenbjerg. 

Vad MTG ska göra med pengarna från försäljningen återstår att se, men en lågoddsare är att bolaget fortsatt kommer att satsa på spel och e-sport.

Om du är nyfiken på mer kring MTG och MTGx – grenen där gamling och e-sport ingår – bör du kika in vårt event Game Tech 2018. Där kommer bland annat Arnd Bennighoff, chef för MTGx, att stå på scen.

Läs fler artiklar
LÄS MER