Zennström tar upp kampen mot Apple Music – lanserar live-radio

Zennström tar upp kampen mot Apple Music – lanserar live-radio

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Skype-grundaren Niklas Zennströms streamingtjänst Rdio lanserar en ny typ av live-radio. Inleder samarbete med 500 amerikanska radiokanaler.

Här i Sverige är strömmad radio knappast det hetaste fenomenet när det kommer till musikkonsumtion – men i USA är trenden het. I samband med att Apple Music släpptes lanserade Apple bland annat sin egna radiostation, Beats 1, med ett gäng tunga programledare och stjärnnamn involverade.

Nu ser streamingtjänsten Rdio, som grundades av den svenske Skype-grundaren Niklas Zennström och Janus Friis, ut att vilja konkurrera med Beats 1 om radiolyssnarna. Enligt sajten Venture Beat har bolaget inlett ett samarbete med 500 radiostationer runt om i USA.

Till skillnad från dagens radioströmningar på nätet kommer användarna bland annat kunna spara låtarna de hör på radion som ”favoriter”, dela dessa till sina vänner och skräddarsy sina egna radiokanaler och spellistor.

Än så länge kommer live-radion via Rdio bara att sändas i USA, men enligt Venture Beat kommer radiosamarbeten inledas på fler marknader senare i år.

Rdio, som uttalas som en blandning av amerikanska "audio" och "radio", lanserade sin streamingtjänst i augusti 2010. Vi på Breakit har tidigare kunnat rapportera att bolaget lanserat radiokanaler som skräddarsytts av skivbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER