Sök

Här är företagen i Sveriges första inkubator för klassiska e-handlare

Quickbutik.seNorthern Spirite-handel

Till vänster Niklas Carlson och Joakim Loveng, Sebastian Wollter och Matilda Lundgren och Azddin Benberkan.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Lyxprodukter för skägg och crossfit-kläder. Det är inriktningarna på två av de fyra e-handelsbolag som valts ut till inkubatorn E-commerce Park i Skåne.

I kemiföretaget Kemiras gamla lokaler i utkanten av Helsingborg huserar Sveriges första e-handelsinkubator. Tanken är att det ska sitta 20 bolag i inkubatorn och att de ska kunna stanna i upp till två år. Sedan dörrarna slogs upp i januari har ett 15-tal bolag sökt till inkubatorn varav fyra har blivit antagna.

“Detta är alltså första kullen och det är jätteroligt att de är så blandade. Alla har olika nischer och faser som de befinner sig i vilket gör gruppen mer dynamisk. För att man ska komma med hos oss är det viktigt med engagemang, ambition och att ha en ‘usp’, alltså det som gör företaget unikt", säger Rikard Axelsson, ansvarig för inkubatorn.

Wltr.se har fått sitt namn efter den ena grundaren, Sebastian Wollter. Han och Matilda Lundgren har inriktat sig på försäljning av lyxprodukter för mannens skägg, hår och hud. De erbjuder även en gratis hudanalys online om man skickar in en selfie och beskriver vad man vill ha hjälp med.

“Deras sajt är så pass snygg och funktionalitetsmässigt bra att den redan slår många nätbutiker. För ett par år sedan fanns det knappt några skönhetsprodukter för män men enligt leverantörerna ska det slå igenom och växer mer och mer, och då gäller det att vara med tidigt i racet, säger Rikard Axelsson.

Ett annat företag i inkubatorn, Northen Spirit, säljer crossfit-kläder till hela världen. Grundarna kompletterar varandra genom att ha fötterna i både textil- och crossfitvärlden. Niklas Carlson har tidigare arbetat på H&M och Joakim Loveng är delägare i Crossfit Helsingborg.

“Det var framförallt e-handel vi behövde lära oss mer om, så det känns som en perfekt skola för oss att vara med och dra nytta av all kunskap som finns inom E-commerce Park. Vi har blivit positivt överraskade av hur öppna alla är och hur sugna de är på att hjälpa till och stötta oss”, säger Niklas Carlson.

Det som utmärker kläderna är en kombination av material, funktion och speciella prints och uttryck på kläderna som #badass och #beast.  
“Lite med glimten i ögat skojar vi med crossfitare och uppenbarligen tycker de att det är roligt”, säger Niklas Carlson.

E-commerce Park begär inga ägarandelar utan projektet finansieras av sponsorer som via inkubatorn hoppas knyta nära band till e-handelsbolagen. Som vi tidigare berättat består sponsorerna av ett tungt gäng: Betalbolaget Klarna, Resurs Bank, advokatbyrån Vinge, revisionbyrån Ernst & Young, sökordsoptimeraren Pineberry, Karsten Depperts innehållsbolag Contentor samt logistikbolaget Postnord.

Ansökningen är öppen året om och antagningen sker löpande. Rikard Axelsson hoppas på att få in fler intressanta ansökningar nu under hösten.

“Det har varit lite lugnt under sommaren. Givetvis vill vi ha in fler ansökningar men vi behöver också synas mer och bli starkare”, säger han.

Wltr.se

Vad: Säljer lyxprodukter för mannens skägg, hår och hud. Erbjuder hudanalys gratis online genom att du tar en selfie och beskriver vad du vill ha för produkt.
Fas: Etablering och varumärkesuppbyggnad.
Team: Sebastian Wollter och Matilda Lundgren.

Quickbutik.se

Vad: En ny modern och komplett e-handelsplattform som ska göra det enklare att starta sin egen webshop och driva tillväxt helt utan tekniska förkunskaper.

Fas: Etablering på marknaden och tillväxt.

Team: Azddin Benberkan.


R-pi.se

Vad: Säljer Raspberry Pi datorer – stationära datorer i mikroformat.
Fas: Företaget grundades 2011 och butiken öppnade i oktober 2012. Växer organiskt i lugn takt.
Team: Karin Andersson och Pär Andersson.

Northern Spirit

Vad: Säljer crossfit-kläder till hela världen.
Fas: Etablering och förankring i Storbritannien och USA.
Team: Niklas Carlson och Joakim Loveng.

Läs mer