Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Johan Staël von Holstein startar blockchain-bolag: “Det här kommer bli big”

Artikel bild
Johan Staël von Holstein. Foto: Jessica Gow/TT

IT-bubblans stora affischnamn smider nya planer.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Johan Staël von Holstein var en av de stora profilerna under IT-bubblan vid millennieskiftet. Tillsammans med gamla kollegor från Kinnevik grundade han konsultbyrån Icon medialab – ett bolag som på fyra år växte från ingenting till 2 miljarder i omsättning. Som mest hade bolaget 3.500 anställda.

Sedan sprack bubblan.

Johan Staël von Holstein gick från att vara miljardär till att, enligt egen utsago, förlora alla pengar.

Sedan dess har han både startat nya bolag och agerat rådgivare i samband med investeringar.

Och nu är han tillbaka igen. Hans nya projekt heter Icoin medialab – notera det extra i:et i “Icoin” – och ska leverera olika konsulttjänster och skapa produkter kopplade till den hajpade tekniken blockchain.

Blockchain-tekniken ligger till grund för bland annat kryptovalutan bitcoin. 

“Det är en väldigt snarlik idé och struktur som Icon medialab, både när det gäller individerna bakom och kunder”, säger Johan Staël von Holstein.

Det första projektet Icoin är involverat i är ett blockchain-projekt i Holland. Mer än så vill Johan Staël von Holstein inte avslöja i dagsläget.

Klart är däremot att bolaget kommer att ge sig in i branschen kring så kallade ICO:er.

En ICO – från engelskans “Initial coin offering” – kan beskrivas som en digital nyemission och innebär att man vid lanseringen av en ny kryptovaluta direkt bjuder ut en mängd enheter av valutan i utbyte mot pengar.

Att investera i en så kallad ICO är däremot inte riskfritt – tvärtom. Finansinspektionen har varnat för riskerna med att investera i en ICO, så även den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma.

”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antal ICO:s som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av att fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar”, har FI skrivit på sin sajt.

”Det är bara lobbyverksamhet från bankerna. De som köpte H&M-aktier för ett år sedan har upptäckt att det kan vara ganska riskfyllt att äga ett av de största bolagen på börsen. I Sverige spelar man bort 13 miljarder på trav varje år. Att skapa tillgång till kapital för entreprenörer är betydligt viktigare än faran att folk ska förlora pengar de är beredda att riskera”, säger Johan Staël von Holstein, och påpekar att folk såklart inte ska satsa mer än de har råd med.

FI varnar väl snarare för oseriösa aktörer snarare än digitala valutor i sig. Hur hanterar ni den risken?

"Den risken finns såklart alltid. 90 procent av alla ICO:er kommer misslyckas men tittar man på dessa superstjärnor på riskkapitalbolagen som plockar 5 russin ur kakan på 1.000 bolag räknar de också med att en på tio lyckas, så vad är skillnaden? Med ICO:er får vanliga människor möjligheten att vara med på nästa Spotify eller Klarna", säger han.

Trots varningarna är intresset för Staël von Holsteins stort – åtminstone enligt grundaren själv. Närmare 3.000 intresseanmälningar om att delta i projektet har kommit in, hävdar han.

“Min första skrivelse på Linkedin hade 420.000 läsare. Det är hur många vd:ar, ekonomichefer och HR-chefer som helst som hör av sig.”

Varför blockchain?

“Det här är mer som ett nytt world wide web. WWW kom 94 som ett grafiskt lager ovanpå internet som gjorde det användbart. Nu kommer ett nytt lager av förtroende där digitala värden kan överföras. Det finns oändliga användningsområden för det här. Om folk bara fick 2-3 månader att verkligen läsa allt de kunde om det här skulle de fatta: Det här kommer bli big. Big, big big.”

När du drev Icon medialab sprack IT-bubblan. Är du rädd för att det här också är en kryptobubbla?

“Det kan hända att blockchain-bolag och kryptovalutor idag har alldeles för höga värderingar, men när du tittar tillbaka på IT-bubblan idag, känner du då någon som använder internet mindre idag än de gjorde 2000? Det var inte IT som sprack. Det var en finansbubbla. Nu har jag tillräckligt med rutin för att undvika de finansiella bubblorna”, säger Johan Staël von Holstein.

Missa inte vår helgintervju med Johan Staël von Holstein från 2015: Blev god för miljarder, förlorade allt – nu är Johan Staël von Holstein tillbaka

Läs mer