Medicheck låter dig träffa specialistläkare i mobilen – backas av hockeystjärna

MediCheckDigital vårdcentral

Christian Tärnholm och Mattias Weinhandl. Press/Stefan Jerrevång/SCANPIX

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tjänsten som kopplar ihop patienter med specialister tar in 4 miljoner kronor.
"Vi ska öka takten", säger Medichecks medgrundare Christian Tärnholm.

Den svenska startupen Medicheck vill göra det lättare för dig att komma i kontakt med specialistläkare. Därför har man tagit fram en tjänst där patienterna kan möta läkare genom chatt och videosamtal över nätet.

Nu har Medicheck precis genomfört en nyemission där man fyllt på kassan med 4 miljoner kronor.

Bland investerarna återfinns bland annat det forne hockeyproffset Mattias Weinhandl, Vitamin Wells grundare Christian Ehrhardt och Anders Göransson genom Soläng Invest. 

"Vi ska öka takten och fortsätta vår etablering på den svenska marknaden. Det handlar om marknadsföring men även vissa rekryteringar", säger Medichecks medgrundare Christian Tärnholm.

Han grundade bolaget tillsammans med Thomas Ehrengren 2016 och tjänsten kickade igång under förra våren. 

"Vi hade kännedom om att många specialistläkare ville använda en del av sin fritid för att hjälpa fler människor som har problem, men det fanns inget bra sätt att mötas. Som bekant är det är ofta fullt inom primärvården och man får vänta länge för att få hjälp av en specialist", säger Christian Tärnholm. 

Genom Medicheck får du träffa en specialistläkare direkt utan krav på remiss. Läkarna skriver upp sig på tillgängliga tider och ersätts sedan per möte. För det tar Medicheck en mindre kompensation. 

Grundaren uppger att man i dag har tusentals kunder och närmare 200 läkare anslutna till tjänsten där kunderna betalar 350 kronor per samtal. 

Förra våren plockade bolaget in 4,7 miljoner kronor i riskkapital. Precis som nu leddes rundan av investmentbolaget Soläng Invest, som är största externa ägare. Bland övriga investerare finns Sting och Add Health Media. Det sistnämnda bolaget är just nu ute på en investeringsoffensiv mot svenska hälso-startups. 

Grundarna sitter dock fortfarande på en majoritet i bolaget.

I dagsläget är Medicheck inte kopplat till landstinget via en vårdcentral som till exempel Kry och Min Doktor. Det innebär att man inte kan erbjuda frikort eller fri vård till barn.

"Ersättningsfrågan är dock infekterad och vi hoppas att SKL och landstingen tillsammans med oss nya vårdgivare kan hitta en hållbar ersättningsmodell som fungerar nationellt", säger Christian Tärnholm.

Ersättningsfrågan är en riktigt het potatis sedan doktor.se köpt en vårdcentral i Sörmland och därmed kan erbjuda gratis digital vård.

Under förra året omsatte Medicheck 1,2 miljoner kronor och visade ett knappt minusresultat. 

Läs mer