Så många jobbar – samtidigt som de är hemma med sjukt barn

ArbetsmiljöVabbaVobba

En förälder som vobbar, det vill säga att man arbetar samtidigt som man tar ut vård av sjukt barn, vab. På bilden har en mamma med sig sitt sjuka barn till arbetet. Foto Jonas Ekströmer / TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Fyra av tio privatanställda vobbar. Det är en ökning med 10 procentenheter på bara tre år.

Småbarnsföräldrarnas mardrömsmånad, februari - eller vabbruari, står för dörren. Då sprids baciller i raketfart och det är månaden då vab, vård av sjukt barn, slår i taket.

Enligt en rapport från fackförbundet Unionen som även tidningen Arbetsliv har skrivit om, jobbar – eller vobbar, fyra av tio privatanställda ofta eller alltid när de är hemma med sjukt barn. Det är en ökning med 10 procentenheter på tre år.

Den främsta anledningen att välja vobb framför vabb är att de inte hinner med sina arbetsuppgifter eller har någon att lämna över arbetet till. Bland de drygt 2.000 privatanställda tjänstemän som deltagit i undersökningen har 86 procent möjlighet att helt eller delvis arbeta på distans.

“Att sju av tio tjänstemän vobbar för att hinna med arbetsuppgifterna leder till en ohållbar arbetsmiljö. Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro. Stressen ska inte behöva gå ut över ditt sjuka barn eller dina kollegor”, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen, i en kommentar.

Läs mer