Google byter namn till Alphabet - Sundar Pichai tar över vd-posten

Google Sundar Pichai
Google byter namn till Alphabet - Sundar Pichai tar över vd-posten

Sundar Pichai

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Världens kanske mest inflytelserika internetföretag meddelade under natten svensk tid att bolaget delas upp. Google-produkter som sök och Youtube hamnar i en egen del medan de chansartade forskningsprojeken läggs för sig.

Google får ett nytt ägarbolag som ges namnet Alphabet - vilket blir ett sorts övergripande namn för Google-sfären eller koncernen eller vad man nu vill kalla den för. Även börsnamnet ändras till Alphabet.

Alphabet kommer att drivas av de två grundarna Larry Page och Sergey Brin. Under Alphabets paraply ska självkörande bilar, projektet med fiberuppkoppling, Nests hårdvaruprylar, forskningen om att förlänga livet för människor, drönare samt andra "långskott" husera.

Även koncernens eget riskkapitalbolag läggs under Alphabet.

Företaget med namnet Google blir i princip ett dotterbolag till Alphabet, med Sundar Pichai som vd. Han sköter sedan tidigare samlingen av mer mogna Google-produkter, som sökannonsering och Youtube vilka nu alltså hamnar i ett eget företag.

Larry Page, som nu lämnar sin vd-post på Google, skrev följande i ett pressmeddelande om Sundar Pichai.

"Det är tydligt för oss att det är hög tid för Sundar att bli vd för Google. Vi är lyckligt lottade som har en så begåvad person som kan driva det något mer slimmade Google, samtidigt som det här ger mig frihet att skala upp våra mer långsiktiga strävanden".

Det har en tid spekulerats i att en större formell förändring i Googles organisation var på gång. Detta eftersom aktiemarknaden har efterfrågat större tydlighet om vem som egentligen bestämmer på företaget.

Dessutom skapar den nya strukturen, förhoppningsvis, bättre förutsättningar för att värdera de mogna Google-produkterna eftersom de ska särredovisas från drömprojekten.

Google-aktien steg 6 procent i handeln på Wall Street efter beskedet.

Läs fler artiklar
LÄS MER