Mode-startupen Apprl får hjälp av tungviktare – tar in 1 miljon kronor

Apprl Mode
Mode-startupen Apprl får hjälp av tungviktare – tar in 1 miljon kronor

Martin Landén, Gustav Gisseldahl, Jesper Åström och Klas Wikblad Foto: Pressbilder Apprl

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Apprl gör det möjligt för medier och bloggare att tjäna pengar på sin trafik genom att skicka den vidare till webbutiker. Nu tar bolaget in 1 miljon kronor i riskkapital från affärsängeln Jonas Dromberg.

Det blir allt svårare för medier och sajter att tjäna pengar genom traditionella annonser. Vi har tidigare rapporterat om att Sverige har en av de högsta nivåerna av annonsblockarande programvara, så kallade ad blockers.

För att komma runt det här experimenterar innehållsskapare med nya sätt att få in pengar. Ett sådant sätt är Apprl - en svensk startup vars tekniska lösning kopplar samman medier med webbshoppar.

När läsare slussas vidare till webbutikerna från modesajter får tidningarna (sajterna) provision.

“Vi hjälper medierna att tjäna pengar på sitt innehåll”, sammanfattar Gustav Gisseldahl, medgrundare, Apprls affärsidé.

I utbyte får Apprl en del av provisionen. Hittills har företaget vuxit med 50 procent i månaden med kunder som Elle, Café och amerikanska tv-programmet Project Runway. I höst ska Apprl fortsätta sin utlandssatsning med Brasilien.

“Vi ska börja jobba med bloggnätverket Fhits som har sju miljoner följare”, säger Gustav Gisseldahl.

För att kunna genomföra expansionen har bolaget tagit in drygt 1 miljon kronor genom en nyemission. För drygt 900.000 kronor (90 procent av rundan) står Jonas Dromberg, affärsängel och venture partner på riskkapitalbolaget Inventure.

“Det som Apprl gör annorlunda är att det i stället för att vara en typisk social marknadsplats är det en marknadsplats för livsstilstrafik. Med andra ord betalar butiker för trafik som kommer direkt från top influencers som modemagasin och ledande modebloggare”, skriver Jonas Dromberg på sin blogg.

Gustav Gisseldahl säger att bolagets grundare är nöjda med att få in Jonas Dromberg i Apprl eftersom han har så stor erfarenhet av att driva onlinebolag. 

“Det känns otroligt kul att just han har kommit in. Han är perfekt få in i företaget inför nästa runda eftersom han har så bra kontakter och koll", säger Apprl-grundaren och tillägger att techbolaget planerar att göra en större runda i vinter.

Nästa runda ska finansiera utveckling av tjänsten så att den blir plattformsoberoende. Då kan det också bli aktuellt för Apprl att anställa fler personer.

“Vi drog i gång för två år sedan och då hade vi en och en halv anställd. Nu är vi fem. Efter nästa runda kan det bli aktuellt med fler”, säger Gustav Gisseldahl.

Läs fler artiklar
LÄS MER