Så stor är Postnords avgift för Kinapaket i Danmark

E-handelspaket från Kina

Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Nyheten om att Postnord vill ta ut en avgift för att hantera moms på Kinapaket har fått stor uppmärksamhet i Sverige.
Men i grannlandet Danmark tar bolaget redan ut en avgift – på cirka 200 kronor.

Postnord tar idag ut en administrationsavgift på 125 kronor per paket som är värt mer än 22 euro, vilket motsvarar cirka 200 kronor. Förra veckan meddelade bolaget att de framöver även kommer att ta ut både moms och en administrationsavgift för försändelser som har ett mindre värde. Detta eftersom moms ska tas in från första kronan enligt svensk lag.

Nyheten slog ner som en bomb för alla som blivit vana vid att köpa prylar via appar som exempelvis Wish.

I Danmark har Postnord dock redan idag andra regler än i Sverige. Där tas en avgift på 160 danska kronor, vilket motsvarar cirka 200 svenska, ut för alla paket som har ett värde som överstiger 80 danska kronor, vilket motsvarar cirka 100 svenska kronor, skriver e-handel.se.

Mängden paket som skickas från Kina till Danmark betydligt mindre än motsvarande mängd till Sverige. Det trots att danskarna annars brukar beskrivas som väldigt förtjusta i att e-handla från utlandet.

"Det faktum att avgifter hitintills har tagits ut vid ett lägre deklarerat värde i Danmark än i Sverige, är sannolikt en faktor i sammanhanget", skriver Henrik Ishihara, Public affairs manager på Postnord i Danmark, i ett mejl till Ehandel.se.

Danska Postnord bedömer att de skickar ut flera hundratusen avgifter om året.

Läs mer