Sök

"Nordeas bitcoin-förbud är lika larvigt som om Nokia förbjöd Skype"

NordeaBTCXBitcoin

Bankjättens vd Casper von Koskull (t.h.) får kritik av uppstickaren BTCX:s vice-vd Christoffer de Geer (t.v.). Foto: Jessica Gow/TT samt press.

Breakit

Breakit

Nordea-chefen får mothugg från bitcoin-förespråkarna.
"Jag tycker att det är lite synd att Nordea ska bli den sista banken i Finland att förstå att världen håller på att förändras", skriver Christoffer de Geer, vice-vd av bitcoin-handelsplatsen BTCX.

I artikeln “Nordea förbjuder anställda att handla med bitcoin” får vi höra att Nordeas vd, Casper von Koskull, har förbjudit alla sina anställda att handla med bitcoin. 31.000 anställda har nu plötsligt en arbiträr regel att följa som förbjuder dem att investera i det som är här för att revolutionera sättet vi flyttar värde på.

Men inte nog med det. Casper von Koskull förbjuder även sina anställda från att lära sig bitcoin och studera det. Det enda sättet att förstå denna teknologi är nämligen genom att testa, men hur testar man framtidens pengar när man är förbjuden från att handla dem?

Därför är detta dåligt för Nordea

Nordea har, genom att förbjuda sina anställda från att använda eller äga bitcoin också förbjudit hela företaget från att lära sig och anpassa sig till det som komma skall. Teknologin är tyvärr här för att stanna, och om folk kommer finna den lättare eller bättre så kommer de bara att gå över till den – oavsett vad styrelser säger.

Nordea är alltså dömda att aldrig kunna anpassa sig eftersom deras anställda aldrig kommer kunna lära sig bitcoin. För att det enda sättet man kan förstå denna teknologi är genom att använda den. Testa att skicka pengar från Sverige till Kina på 10 minuter en helgdag så förstår du otroligt snabbt vart vi är på väg.

I år efter år har banker som Nordea suttit bekvämt i en egen guldbur skyddad från behovet av att förändras genom regleringar och inträdesbarriärer. Men de gamla reglerna som tidigare skyddat dem från konkurrens gäller inte längre. Detta eftersom att bitcoin inte vill in i buren, utan att alla, inklusive Nordeas anställda och deras kunder, kommer vilja ta sig ut om inte Nordea anpassar sig.

Några jämförelser

För att göra mitt resonemang enklare att smälta så tänkte jag jämföra med några fiktiva exempel på hur absurt det hade låtit om bolag förr i tiden förbjöd sina anställda från att testa revolutionerande teknologi.
”Nokias vd förbjuder anställda från att använda Skype”
”Kodaks anställda förbjuds från att använda kameran på sina mobiltelefoner”
“Hästskomakarna AB:s vd förbjuder sina anställda från att köra bil”
“Nationalencyklopedins förlag förbjuder sina anställda från att läsa på Wikipedia”
“Ordförande för Kartmakarnas Riksförbund förbjuder sina medlemmar från att googla”

Dessa exempel är så klart larviga, och det är meningen. De är larviga för att i min mening är det precis lika larvigt att försöka förbjuda sina anställda från att köpa bitcoin.

Teknologi är bara teknologi. Det finns inget ont eller gott med det utan det är vad man gör med teknologin som avgör. Men, men, inte mycket att göra åt. Om vd:n säger att något gäller så antar jag att det gäller. Det är bara att jag tycker att det är lite synd att Nordea ska bli den sista banken i Finland att förstå att världen håller på att förändras.

Christoffer de Geer
vice-vd, BTCX
 

Läs mer