Uppgifter: Klarna på väg till börsen – värt över 20 miljarder

Breakit - Uppgifter: Klarna på väg till börsen – värt över 20 miljarder

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Notering eller försäljning väntar, enligt Svd.

2017 var ett omvälvande år för betalbolaget Klarna. Storägaren General Atlantic sålde hela sitt innehav och in kom två nya starka delägare i form av den danske modemogulen Anders Holch Povlsen och riskkapitlabolaget Permira. Dessutom fick Klarna till slut sitt efterlängtade banktillstånd.

Nu rapporterar Svenska dagbladet att det kan bli en ny stor förändring för fintechbolaget 2018. Enligt tidningen kan Klarna nämligen vara på väg mot börsen. Uppgiften bekräftas av en källa till Breakit med insyn i bolaget.

Svd hänvisar i artikeln till anonyma källor, som även berättar att Klarna parallellt letar efter en industriell köpare. Det skulle till exempel kunna vara en storbank, något Breakits egen Stefan Lundell nyligen spekulerat kring.

Trycket för att notera bolaget kommer sannolikt inte från bolagets vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski. I en tidigare intervju med tidningen Affärsvärlden har han sagt att en notering är möjilg inom ett par år, men att han är "nervös för kvartalsekonomin".

Däremot kan det ligga i storägaren Sequoias intresse att notera bolaget. Det välrenommerade amerikanska riskkapitalbolaget investerade i Klarna redan 2010 och bör rimligen fundera på om det inte är dags att realisera värdet av sin investering.

Från officiellt håll verkar det dock inte vara några omedelbara planer på att ta bolaget till en noterad miljö.

"Jag vet inte var de här ryktena kommer ifrån men vi har inga planer på det just nu", skriver Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna, i ett sms till Breakit.

Exakt vad bolaget vid en notering skulle vara värderat till är inte helt klart. Klarnas senaste kända värdering ligger på 2,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 20 miljarder kronor. Värderingen i bolaget har stått still ända sedan 2015.

Klarna är inte heller det enda fintechbolaget som uppges vara på väg mot en notering. Redan i augusti kunde Breakit berätta att även Izettle siktar på att lista företaget under året.

Läs fler artiklar
LÄS MER