Svenska entreprenörerna säljer Earin – till Will.i.am:s bolag

Earin Hörlurar
Svenska entreprenörerna säljer Earin – till Will.i.am:s bolag

Kiril Trajkovski, Olle Lindén och Per Sennström grundade Earin. Foto: Privat samt AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Lundabolaget Earin köps upp. För Breakit berättar grundaren om affären med världsstjärnans techbolag.

William James Adams blev ett världsnamn under sitt artistnamn Will.i.am. I dagsläget driver den forne Black eyed peas-stjärnan det något brokiga techbolaget I.am+, som bland annat sysslar med hörlurar – men som även gjort investeringar exempelvis inom AI.

I somras fick bolaget in 117 miljoner dollar, motsvarande 960 miljoner kronor, i riskkapital.

Pengar som bland annat spenderas på att köpa bolag. Under tisdagkvällen stod det klart att I.am+ nu sväljer den svenska startupen Earin, vilket sipprade ut under elektronikmässan CES i Las Vegas.

När Breakit når grundaren och vd:n Kiril Trajkovski, som själv är på plats på CES, bekräftar han nyheten.

”Vi träffades första gången under sommaren, och har sedan dess haft en diskussion. Beslutet togs nu i dagarna”, säger han och fortsätter:

”Det känns spännande att vi nu kommer att tillhöra en större familj. Vi får helt andra möjligheter att växa och utveckla nya innovativa produkter".

Har Will.i.am varit inblandad i affären?

”Vår huvudkontakt har varit med andra personer, men han har haft en del i beslutet och en del av oss har träffat honom”.

Lundabolaget Earin grundades av de tre tidigare Nokia-medarbetarna Olle Lindén, Per Sennström och Kiril Trajkovski. Företaget var tidigt ute med trådlösa hörlurar. Redan 2015 gjorde bolaget Sveriges då största belöningsbaserade gräsrotsfinansiering och fick in 11,3 miljoner kronor på Kickstarter.

Grundartrion ägde enligt det senaste bokslutet 76,9 procent av aktierna.

Hur mycket pengar I.am+ betalar för uppköpet vill Kiril Trajkovski inte avslöja.

Klart är dock att Earin har haft problem under 2017. Deras uppföjare ”M-2” har försenats, vilket gjort att omsättningen – som låg på 67 miljoner under 2016 – backade under förra året.

Den investering på 30 miljoner kronor som företaget fick in i början av 2017 var i stort sett förbrukad. Earin behövde nya finansiella muskler.

Var ni pressade att hitta en ny ägare?

”Jag skulle inte säga att vi var pressade, men det hade krävts en ny investering i annat fall. Så det var en bra tajming för den här dealen”.

Är ni nöjda med affären?

”Vi är nöjda, både med affären och den roll vi får i bolaget”.

Exakt hur framtiden ser ut för Earin inom I.am+ kan Kiril Trajkovski inte berätta i nuläget. Han säger dock att deras huvudsakliga uppgift blir att leverera innovativa produkter.

Läs fler artiklar
LÄS MER