Tvärvände på sex dagar – nu stoppar TEDx Alexander Bard

Breakit - Tvärvände på sex dagar – nu stoppar TEDx Alexander Bard

Alexander Bard bokas av. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Alexander Bard fortsätter att väcka känslor. Nu ställs hans framträdande på TEDx i Bryssel in.

Den 19 december tillkännagav konferensen TEDx Brussels sina 11 första talare. Bland dem fanns den för närvarande mycket kontroversielle debattören Alexander Bard. Han skulle tala på konferensen som hade temat "A Brave New World", som i sin tur refererade till Aldous Huxleys dystopiska framtidsroman från 1932.

Så sent som för sex dagar sedan Twittrade arrangören om Bards medverkan. 

Den senaste tiden har han ifrågasatts hårt, på grund av sina uttalanden kring #metoo på sociala medier. Det kanske mest kända handlade om att han liknade rörelsen vid "150 miljoner neurotiska kvinnor som läst #fiftyshadesofgrey".

Under de senaste dagarna har namninslamlingar för att få bort Bard från tv-programmet Talang fått uppmärksamhet. Samtidigt har de som stöttar honom startat en namninsamling för att visa sitt stöd. 

Och även gällande Bards framträdande på TEDx Brussels startades en namninsamling, där 2200 personer krävde att han skulle bokas av. 

Under tisdagseftermiddagen meddelade arrangören att de lyssnat på kritiken och ställt in Alexander Bards framträdande. Motivet är att hans uttalanden i sociala medier inte passar in med konferensens tema. 

Honey Kohan, en svensk kvinna boende i Bryssel, var den som drog igång namninslamlingen. Hon tror att TEDx valde att lyssna för att deras motto är "ideas worth spreading". 

"Tanken att kvinnor som kommit fram och talat ut under #metoo ljuger är inte en idé som är värt att sprida", säger Honey Kohan till Breakit.

Själv har Alexander Bard under de senaste dagarna fortsatt gått till hårt motangrepp mot sina kritiker, som han menar driver en kampanj mot honom. Han har bland annat kallat vissa av dem för "fucking pathetic" och "ugly trolls".

TED-konferensen (Technology, Entertainment, Design) brukar årligen samla många högprofilerade ledare från näringslivet under parollen "idéer värda att sprida". TEDx-event är dock fristående lokala arrangemang. 

Läs fler artiklar
LÄS MER