Nu regnar det statliga miljarder över startups – vad händer?

Spintop VenturesSaminvestriskkapital

Foto: Istockphoto.com

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Här är förklaringen till att den svenska techsektorn fick nytt raketbränsle i morse.

Det uppstod viss förvirring här på Breakits redaktion på tisdagsmorgonen. Inom loppet av några minuter damp det ner pressmeddelanden från alla möjliga håll. Alla med samma budskap – staten pumpar in nya friska pengar i svenska techfonder.

Saminvest går in med 180 miljoner kronor i nya fonden Luminar, Tillväxtverket, med bistånd från Europeiska investeringsfonden, pumpar in 200 miljoner kronor i samma fond och investerar dessutom 200 miljoner kronor i Spintop Ventures samt 100 miljoner kronor i Moor. Dessutom skjuter Saminvest in 100 miljoner kronor i Spintop Ventures.

Här kan vi snacka om ett riktigt guldregn över svenska startupfonder. Men varför denna plötsliga vurm för startups från statligt håll?

Förklaringen är att Tillväxtverket, Europeiska investeringsfonden och den nya statliga fond-i-fond-aktören Saminvest samordnat sina PR-insatser. För egentligen har Tillväxtverket och Europeiska investeringsfondens insatser inget direkt samband med Saminvests nu aviserade investeringar. Så här ligger det till:

Saminvest bildades i en ambition att få ordning på statens rätt spretiga riskkapitalsatsningar. De måttligt framgångsrika Inlandsinnovation och Fouriertransform lades in under Saminvests paraply och planen är att Saminvest från och med nu bara ska göra investeringar i privata riskkapitalbolag. Det är dessa investeringar som nu börjat ske, bland annat i techfonderna Luminar och Spintop Ventures.

Tillväxtverket på sin kant har fått pengar via Europeiska investeringsfonden samtidigt som de tar kapital från sin egen kassa. Dessa pengar, totalt en halv miljard kronor, investeras också i privata riskkapitalfonder. Europeiska investeringsfonden flaggade redan 2016 för att man skulle göra den här investeringen och en rad nordiska riskkapitalaktörer har försökt sälja in sina fonder. Före jul satte Europeiska investeringsfonden och Tillväxtverket ner foten och bestämde sig för att investera pengar i Spintop Ventures, Luminar och Moor.

Tillväxtverket väntade sedan in Saminvest innan de nu på morgonen gick ut med de olika pressmeddelanden. Det är alltså förklaringen till guldregnet.

Men en viktigare fråga är kanske om skattekronorna kommer visa sig vara välinvesterade. Det går att ifrågasätta. Just den svenska techsektorn har formligen dränkts av kapital de senaste åren. Flera mångmiljardfonder med fokus på Norden har sett dagens ljus samtidigt som en rad framgångsrika entreprenörer investerar sina privata pengar i samma segment.

Det är redan stenhård konkurrens bland investerarna om de vassaste entreprenörernas bolag. När staten nu på ett bräde går in med nästan en miljard blir den fighten ännu tuffare.

Läs mer