Mark Zuckerberg blickar mot kryptovalutor – kan stärka Facebook i Asien

Breakit - Mark Zuckerberg blickar mot kryptovalutor – kan stärka Facebook i Asien

Foto: AP Photo/Noah Berger/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Kan kryptovalutor hjälpa Facebook att ta upp kampen med de kinesiska jättarna?

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har satt i system att starta nya år med att utmana sig själv. Sina tankar och fokusområden för 2018 delar han såklart med sig av på den egna plattformen.

Kampen mot hat och påverkan från utländska aktörer, som de ryska trollfabrikerna, är exempel på de utmaningar som plattformen ställts inför undet det gångna året.

”Min personliga utmaning för 2018 är att fokusera på att fixa de här viktiga problem”, skriver Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg skriver att han, liksom många, fastnade för tech eftersom han tror att det kan fungera som en decentraliserad kraft som ger makt åt individen. Samtidigt pekar han på en misstro i samhällen som präglas av ett fåtal stora tech-bolag, och där styrande krafter använder teknologi för att hålla koll på medborgarna.

Facebook-grundaren pekar på kryptering och kryptovalutor som en motpol mot detta – något som som flyttar makten tillbaka till människor.

”Men med det följer risker att de blir svårare att kontrollera. Jag är intresserad av att gräva djupare och studera både de positiva och negativa aspekterna med teknologierna och hur vi bäst kan använda dem i våra tjänster”, skriver Mark Zuckerberg.

Faktum är att kryptovalutor skulle kunna komma att bli en viktig spelpjäs framöver och hjälpa Facebook att ta upp kampen med kinesiska tech-konkurrenterna. 

I Kina är det lätt att genomföra betalningar med exempelvis WeChat Pay och Alipay. CNBC uppger att Alibaba och WeChat idag står för över 90 procent av marknadsandelarna för mobilbetalningar i Kina.

Facebooks satsningar på betallösningar har däremot inte riktigt fått luft under vingarna ännu, men sociala mediejätten har flaggat för att fortsatta satsningar är att vänta.

Här kan det finnas en öppning för att ta upp kampen mot konkurrenternas försprång. Så kallade Initial Coin Offerings (ICO:s) har förbjudits i Kina, och lokala kryptoväxlare har tvingats stänga.

"Facebook skulle kunna få ett tidigt försprång mot sina konkurrenter genom att snabbt bygga en krypto-plånbok eller utfärda eventuella Facebook-pengar", skriver CNBC.

Läs fler artiklar
LÄS MER