Spotify stäms – på 13 miljarder

Spotify

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Musikförlaget Wixen stämmer Spotify på motsvarande 13 miljarder kronor.

“Spotify har skamlöst förbisett USA:s upphovsrättslag”, skriver förlaget i en stämningsansökan.

Wixen Music Publishing, ett amerikanskt musikförlag med artister som bland annat Neil Young, Rage Against the Machine och The Doors i sin katalog, ska i fredags ha lämnat in en stämningsansökan mot Spotify till en federal domstol i Kalifornien. Det rapporterar en rad amerikanska medier, bland annat Hollywood Reporter och Variety.

Musikförlaget anklagar Spotify för upphovsrättsbrott och har lämnat in en lista på 10.784 låtar som Spotify ska ha använt utan att ha haft rätt licenser. Bolaget anklagar bland annat Spotify för att ha använt sig av musik de saknade rättigheterna till i samband med lanseringen av tjänsten i USA.

Förlaget kräver Spotify på 150.000 dollar per låt, maxbeloppet i sammanhanget, vilket innebär en stämning på minst 1,6 miljarder dollar, inklusive advokatkostnader. Det motsvarar cirka 13 miljarder kronor.

Randall Wixen, som representerar förlaget, uttalade sig på tisdagskvällen och riktade skarp kritik mot Spotify.

“Spotify har mer än 3 miljarder i årliga intäkter och betalar skandalöst höga löner till sina chefer och lägger miljoner på ultra-lyxiga kontorslokaler i flera städer. Allt vi ber om är att de ska kompensera våra klienter rimligt", rapporterar Variety.

2016 redovisade Spotifys moderbolag i Luxemburg ett minusresultat på drygt 5 miljarder kronor. Detta samtidigt som bolagets ledande chefer kvitterade ut mycket höga ersättningar. 

Börsaktuella Spotify uppges å sin sida ifrågasätta huruvida Wixen har fått tillstånd att representera samtliga artister i sin stämningsansökan.

Spotify har tidigare anklagats för upphovsrättsbrott, och har i flera omgångar mottagit stämningsansökningar från artister och förlag. Så sent som i maj stod det klart att Spotify och låtskrivarna bakom en av stämningarna gjort upp om en förlikning. Den gick i korthet ut på att Spotify gick med på att sätta upp en fond som ska ersätta upphovsrättsinnehavare vars musik Spotify använt utan att betala mekanisk royalty.

Läs mer